Najcz臋stsze b艂臋dy pope艂niane przy stole

Potrawa na stole

Savoir vivre to zasady, kt贸re ka偶dy z nas powinien dobrze zna膰. S膮 szczeg贸lnie istotne, gdy dotycz膮 zachowania si臋 w艣r贸d wi臋kszej grupy os贸b, np. przy stole, podczas wystawnego przyj臋cia. Istnieje mn贸stwo regu艂, kt贸rych nale偶y przestrzega膰, by nie zosta膰 藕le odebranym. Jakie s膮 wi臋c najcz臋艣ciej pope艂niane b艂臋dy przy stole i jak nale偶y si臋 zachowywa膰?

Siadanie do sto艂u

Pierwszy b艂膮d mo偶na pope艂ni膰 ju偶 podczas zasiadania do sto艂u. Robi膮c to, nale偶y delikatnie unie艣膰 krzes艂o i je wysun膮膰 spod blatu. Nie mo偶na przy tym utrudnia膰 siadania innym go艣ciom. Gdy natomiast ju偶 zajmiemy pozycj臋 przy stole, unie艣my lekko krzes艂o i przysu艅my je do blatu. Wszelkie szurania krzes艂ami s膮 nie na miejscu.

Opieranie 艂okci o st贸艂

Jednym z najcz臋艣ciej pope艂nianych b艂臋d贸w podczas uroczystych kolacji jest opieranie 艂okci na st贸艂. Jest to niezgodne z zasadami savoir-vivre. Nad sto艂em mog膮 znajdowa膰 si臋 jedynie d艂onie i nadgarstki. Wszelkie odst臋pstwa od tej regu艂y s膮 wyrazem niew艂a艣ciwego zachowania w towarzystwie.

Pochylanie g艂owy nad posi艂kiem

G艂owy nie mo偶na pochyla膰 zbyt nisko nad posi艂kiem. Dotyczy to szczeg贸lnie kobiet, kt贸re maj膮 d艂ugie w艂osy. Mog膮 one zwyczajnie wpada膰 do spo偶ywanych potraw. Przy stole nale偶y siedzie膰 wyprostowanym i tak te偶 nale偶y je艣膰. Niewskazane jest nadmierne pochylanie si臋, w jedzeniu pomocne maj膮 by膰 jedynie sztu膰ce.

Dmuchanie na jedzenie

Niedopuszczalne jest r贸wnie偶 dmuchanie na jedzenie lub mieszanie zupy, by szybciej ona wystyg艂a. Lepiej poczeka膰 chwil臋, a偶 danie b臋dzie mo偶na zje艣膰 bez takich z艂ych nawyk贸w. Nie na miejscu jest r贸wnie偶 siorbanie np. gor膮cej herbaty.

Trzymanie kieliszka

Niew艂a艣ciwe trzymanie kieliszka to r贸wnie偶 powszechny b艂膮d. Cz臋sto zwyczajnie nie mamy 艣wiadomo艣ci jak to robi膰 lub zwyczajnie nie wiemy, 偶e jest to regulowane przez jakiekolwiek zasady. Pij膮c wino lub inny trunek podawany w wysokim kieliszku, palce nale偶y trzyma膰 na n贸偶ce, nie na kielichu i nie na spodku, jak robi膮 niekt贸rzy. Trzymaj膮c w d艂oni puchar, niepotrzebnie ogrzewamy alkohol, kt贸ry traci przy tym sw贸j smak.

Toast przy niepe艂nych kieliszkach

Przed wznoszeniem toastu nale偶y zadba膰 o to, by kieliszek ka偶dej osoby przy stole by艂 pe艂ny. Je艣li jest pusty lub w po艂owie pe艂ny, nale偶y jak najszybciej go uzupe艂ni膰. Dopiero wtedy mo偶na wznie艣膰 toast.

Nieprawid艂owe wyg艂aszanie toast贸w

Niestosowne jest wyg艂aszanie toastu przed gospodarzem wieczoru. Istotny jest r贸wnie偶 moment wznoszenia takich toast贸w. Nale偶y robi膰 to mi臋dzy posi艂kami. Zakazane jest to podczas spo偶ywania gor膮cych da艅.

Odk艂adanie sztu膰c贸w na obrus

U偶ytych sztu膰c贸w nie mo偶na odk艂ada膰 na obrus, jest to wr臋cz niedozwolone. Widelce, no偶e i 艂y偶ki nie mog膮 w 偶aden spos贸b zetkn膮膰 si臋 ze sto艂em, nawet po艂owicznie. Sztu膰ce nale偶y odk艂ada膰 bezpo艣rednio na talerz.

Oblizywanie sztu膰c贸w

Niew艂a艣ciwym zachowaniem przy stole jest oblizywanie 艂y偶eczki od herbaty czy kawy. Jest to z艂y nawyk i nale偶y si臋 od niego powstrzyma膰 przy stole.

Podawanie gor膮cych napoj贸w w szklankach

Herbata nie mo偶e by膰 podawana w szklankach podczas takich uroczystych spotka艅. Przyjmuje si臋, 偶e gor膮ce napoje mog膮 by膰 serwowane jedynie w fili偶ankach. Szklanki s膮 przeznaczone do zimnych napoj贸w.