Najczęstsze błędy popełniane przy stole

Potrawa na stole

Savoir vivre to zasady, które każdy z nas powinien dobrze znać. Są szczególnie istotne, gdy dotyczą zachowania się wśród większej grupy osób, np. przy stole, podczas wystawnego przyjęcia. Istnieje mnóstwo reguł, których należy przestrzegać, by nie zostać źle odebranym. Jakie są więc najczęściej popełniane błędy przy stole i jak należy się zachowywać?

Siadanie do stołu

Pierwszy błąd można popełnić już podczas zasiadania do stołu. Robiąc to, należy delikatnie unieść krzesło i je wysunąć spod blatu. Nie można przy tym utrudniać siadania innym gościom. Gdy natomiast już zajmiemy pozycję przy stole, unieśmy lekko krzesło i przysuńmy je do blatu. Wszelkie szurania krzesłami są nie na miejscu.

Opieranie łokci o stół

Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas uroczystych kolacji jest opieranie łokci na stół. Jest to niezgodne z zasadami savoir-vivre. Nad stołem mogą znajdować się jedynie dłonie i nadgarstki. Wszelkie odstępstwa od tej reguły są wyrazem niewłaściwego zachowania w towarzystwie.

Pochylanie głowy nad posiłkiem

Głowy nie można pochylać zbyt nisko nad posiłkiem. Dotyczy to szczególnie kobiet, które mają długie włosy. Mogą one zwyczajnie wpadać do spożywanych potraw. Przy stole należy siedzieć wyprostowanym i tak też należy jeść. Niewskazane jest nadmierne pochylanie się, w jedzeniu pomocne mają być jedynie sztućce.

Dmuchanie na jedzenie

Niedopuszczalne jest również dmuchanie na jedzenie lub mieszanie zupy, by szybciej ona wystygła. Lepiej poczekać chwilę, aż danie będzie można zjeść bez takich złych nawyków. Nie na miejscu jest również siorbanie np. gorącej herbaty.

Trzymanie kieliszka

Niewłaściwe trzymanie kieliszka to również powszechny błąd. Często zwyczajnie nie mamy świadomości jak to robić lub zwyczajnie nie wiemy, że jest to regulowane przez jakiekolwiek zasady. Pijąc wino lub inny trunek podawany w wysokim kieliszku, palce należy trzymać na nóżce, nie na kielichu i nie na spodku, jak robią niektórzy. Trzymając w dłoni puchar, niepotrzebnie ogrzewamy alkohol, który traci przy tym swój smak.

Toast przy niepełnych kieliszkach

Przed wznoszeniem toastu należy zadbać o to, by kieliszek każdej osoby przy stole był pełny. Jeśli jest pusty lub w połowie pełny, należy jak najszybciej go uzupełnić. Dopiero wtedy można wznieść toast.

Nieprawidłowe wygłaszanie toastów

Niestosowne jest wygłaszanie toastu przed gospodarzem wieczoru. Istotny jest również moment wznoszenia takich toastów. Należy robić to między posiłkami. Zakazane jest to podczas spożywania gorących dań.

Odkładanie sztućców na obrus

Użytych sztućców nie można odkładać na obrus, jest to wręcz niedozwolone. Widelce, noże i łyżki nie mogą w żaden sposób zetknąć się ze stołem, nawet połowicznie. Sztućce należy odkładać bezpośrednio na talerz.

Oblizywanie sztućców

Niewłaściwym zachowaniem przy stole jest oblizywanie łyżeczki od herbaty czy kawy. Jest to zły nawyk i należy się od niego powstrzymać przy stole.

Podawanie gorących napojów w szklankach

Herbata nie może być podawana w szklankach podczas takich uroczystych spotkań. Przyjmuje się, że gorące napoje mogą być serwowane jedynie w filiżankach. Szklanki są przeznaczone do zimnych napojów.