Zasady zachowania przy stole, podstawowe zasady savoir-vivre

Wspólny posiłek przy stole

Kultura jedzenia czy też zasady savoir-vivre przy stole, to coś, co niestety w naszym społeczeństwie coraz bardziej zanika. Najczęściej jemy szybko, byle jak oraz w miejscach, w których akurat nam wygodnie i niekoniecznie przy stole razem z innymi. Ma to niestety później duże odbicie w sytuacjach bardziej oficjalnych, kiedy to często nie wiemy jak się zachować. Pewne zasady jednak warto znać – oto kilka z nich.

Zasady savoir-vivre przy stole – jak to wygląda?

Mówiąc o właściwym zachowaniu przy stole, najczęściej ma się na myśli przestrzegania miliona różnych zasad, które utożsamia się z przyjęciami w wyższych sferach. W domach savoir-vivre praktycznie nie istnieje, a przez ostatnie lata coraz bardziej zanika także zwyczaj wspólnego rodzinnego jedzenia przy stole. Jemy w pośpiechu i najczęściej każdy o innej porze i w innym miejscu. Niestety ma to jedną swoją wadę – z tego powodu zanikają także więzi rodzinne, a my sami mamy problem, gdy z jakichś przyczyn znajdziemy się na przyjęciu czy bardziej wystawnej kolacji choćby w restauracji. Współcześnie znajomość właściwego zachowania przy stole jest już mało znana i wiele osób uznaje tę wiedzę za zbędną. Nic bardziej mylnego!

Jak nakryć do stołu?

Najczęściej jest tak, że po prostu kładziemy talerze i sztućce, często bezpośrednio na stole i tuż przed posiłkiem. Z kolei, jeżeli chcemy, by obiad czy jakiekolwiek inne spotkanie przy jedzeniu było choć trochę bardziej uroczyste, trzeba się jednak postarać i zadbać o estetykę. Stół powinien być przygotowany wcześniej, nakryty obrusem (niekoniecznie białym), albo z przygotowanymi odpowiednimi podkładkami pod naczynia. Talerze należy rozłożyć zgodnie z ilością osób mających zasiąść do posiłku, powinny być czyste. Talerze głębokie do zup kładziemy na talerzach płaskich do kolejnego dania. Sztućce układa się po obu stronach talerzy. Oczywiście należy wziąć pod uwagę też takie kwestie jak formalność posiłku. Trzeba jednak pamiętać, że obok odpowiednio przygotowanego stołu, ważne będzie też to, jak się przy nim zachowamy.

Jaką postawę zachować przy stole?

Gdy już zasiadamy do wspólnego stołu, powinniśmy pamiętać o jednym – nie zaczynamy jedzenia, dopóki wszyscy nie będą mieć go nałożonego na talerze. Powinniśmy też siedzieć prosto, nie krzywić się, nie garbić i nie trzymać łokci na stole. Dzięki temu nie tylko będzie nam wygodniej, ale zachowamy kulturę. Będąc w towarzystwie, ważny jest także kontakt z ludźmi, choć oczywiście należy odróżnić czas jedzenia od czasu na rozmowę, niezależnie jednak od sytuacji, nigdy nie powinno się mówić z pełnymi ustami i starać się nie wydawać głośnych dźwięków w trakcie żucia i przełykania. Przy okazji warto też pamiętać, by nie wkładać do ust zbyt dużych kęsów i nie nabierać zbyt dużych ilości zupy czy łyków.

Nakładając sobie jedzenie, używaj specjalnie przygotowanych do tego sztućców, a nie tych, którymi jesz. To samo dotyczy słodzenia herbaty czy innych napojów cukrem – użyj łyżeczki z cukiernicy, a nie własnej!

Prowadząc rozmowy przy stole najlepiej komunikować się z osobami będącymi najbliżej, a nie przekrzykiwać się nawzajem, żeby porozmawiać z kimś siedzącym dalej. Chyba że to rodzinny obiad, przy niewielkim stole – wtedy problemu nie ma.

Jak jeść według zasad savoir-vivre?

Pierwsza ważna zasada – nigdy nie odmawiaj próbowania potraw, nawet jeżeli wiesz, że nie będzie ci ona odpowiadała – spróbować zawsze można, zjeść niekoniecznie. Z drugiej strony, jak już serwujemy jedzenie, nie powinno się naciskać, na to, by ktoś jadł. Mówi się, że będąc na oficjalnym przyjęciu, nie powinno się odchylać talerzy do zupy, w celu wybrania resztek, ale na co dzień nie musimy tak tego przestrzegać – ważne jest jednak, by robić to, odchylając go od siebie, a nie do siebie.

Gdy jedzenie jest gorące – poczekaj i nie dmuchaj na nie. Nigdy też nie nakładaj sobie zbyt wiele potraw, a tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść, zostawianie resztek jest mało eleganckie i nieekonomiczne. Jedząc, nie powinniśmy też pochylać się nad talerzem. Nie trzeba chyba też przypominać o takich podstawach jak to, że nie należy w trakcie jedzenia siorbać, mlaskać, cmokać czy bekać. Żucie gumy, dłubanie w zębach czy głośne wydmuchiwanie nosa też może być traktowane jako nietakt.

Savoir-vivre na co dzień

W internecie można znaleźć szczegółowo rozpisane wszystkie zasady dobrego zachowania przy stole, a także to jak się ten stół powinno przygotować, w tym wiele różnych niuansów. Na co dzień niekoniecznie należy stosować się do wszystkich reguł, niektóre z nich jednak powinny być naszą codziennością. Chodzi tutaj nie tylko o kulturę i dobre wychowanie, ale i o szacunek do siebie nawzajem. To także forma tworzenia wzajemnych więzi, szczególnie w przypadku spotkań rodzinnych. Wspólny obiad przy stole to szansa, czasami jedyna w ciągu dnia, gdy cała rodzina jest w stanie usiąść razem i ze sobą porozmawiać. Nie powinno się tego zaniedbywać.