Z czego zrobi膰 pesto? Pomys艂 na szybkie pesto

Zielone pesto

Pesto to charakterystyczny sos kojarzony przez wiele os贸b z W艂ochami. Jest on nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Pesto mo偶na obecnie kupi膰 gotowe w sklepie, jednak nikogo nie trzeba przekonywa膰, 偶e najlepsze jest te, kt贸re zrobimy samodzielnie. Jak wi臋c zrobi膰 pesto i z czego mo偶na je zrobi膰?

Tradycyjne pesto, czyli co?

Pesto to sos dodawany najcz臋艣ciej do makaron贸w, pochodzi on z W艂och, a dok艂adniej z Genui. G艂贸wnym sk艂adnikiem tego sosu jest bazylia, st膮d te偶 charakterystyczny zielony kolor. Do pesto dodaje si臋 jeszcze oliw臋, parmezan, orzeszki piniowe i s贸l. Tradycyjny sos przygotowuje si臋 w marmurowych mo藕dzierzach. Jest jeszcze pesto sycylijskie, w kt贸rego sk艂adzie znajduj膮 si臋 suszone pomidory.

W Polsce do pesto dodaje si臋 jeszcze natk臋 pietruszki. Zreszt膮 pomys艂贸w na ten sos jest wiele i sk艂ad mo偶na modyfikowa膰. W przepisach na pesto znale藕膰 mo偶na li艣cie sza艂wii, czosnek, rozmaryn, mi臋t臋, migda艂y, orzechy nerkowca, sk贸rk臋 z cytryny, cukini臋, szpinak, pestki s艂onecznika, rukol臋 czy jarmu偶. Wszystko zale偶y wi臋c od naszych upodoba艅 smakowych i tego, z czym chcemy sos zaserwowa膰.

Jak zrobi膰 pesto?

Klasyczne pesto jest bardzo proste w wykonaniu. Najwa偶niejsza w nim jest 艣wie偶a, aromatyczna bazylia. Do przygotowania pasto najlepiej u偶y膰 szatkownicy. Nale偶y wrzuci膰 do niej li艣cie bazylii, kawa艂ek parmezanu, orzeszki pinii i s贸l. To z kolei trzeba zala膰 oliw膮 z oliwek i zblendowa膰 na g艂adk膮 konsystencj臋. Gotowy sos mo偶na przela膰 do s艂oiczka i przechowywa膰 go w lod贸wce przez oko艂o tydzie艅. Mo偶na podawa膰 go wy艂膮cznie na zimno lub z ciep艂ym makaronem.

Pomys艂y na szybkie pesto nie tylko z bazylii

Wariacje na temat pesto mog膮 by膰 r贸偶ne. W Polsce popularne jest pesto z pietruszki. Aby je zrobi膰, nale偶y do blendera kielichowego doda膰 p臋czek umytej pietruszki, p贸艂 szklanki migda艂贸w, z膮bek czosnku, 3 艂y偶ki oliwy z oliwek i szczypt臋 soli. Ca艂o艣膰 nale偶y miesza膰 przez kilka minut a偶 sos b臋dzie g艂adki. Takie pesto idealnie komponuje si臋 z pe艂noziarnistym makaronem.

Hitem, szczeg贸lnie w sezonie letnim, jest pesto z cukinii. Przygotowuje si臋 je zupe艂nie tak samo, jak ka偶dy inny sos tego typu, jednak g艂贸wnym sk艂adnikiem jest cukinia. Nale偶y wi臋c do blendera wrzuci膰 posiekan膮 cukini臋, mniej ni偶 p贸艂 szklanki orzech贸w nerkowca, z膮bek czosnku, 3 艂y偶ki oliwy z oliwek i kilka listk贸w 艣wie偶ego szpinaku.

Zielony sos uzyskamy r贸wnie偶 z rukoli. Nale偶y przygotowa膰 szklank臋 艣wie偶ej rukoli, kawa艂ek parmezanu lub zmielone migda艂y, z膮bek czosnku, pestki s艂onecznika, szczypt臋 soli oraz 3 艂y偶ki oliwy z oliwek. Zblendowany sos b臋dzie od razu gotowy do spo偶ycia.

Do czego pasuje pesto?

Pesto najcz臋艣ciej 艂膮czy si臋 z makaronami, serami, sa艂atami i pieczywem. Niekt贸rzy kucharze decyduj膮 si臋 na dodanie tego sosu do zupy minestrone. Pesto mo偶e pe艂ni膰 r贸wnie偶 rol臋 farszu. G艂贸wnie dla mi臋s i francuskich ciasteczek. Pesto, niezale偶nie od tego, z czego zostanie wykonane, b臋dzie dobrze komponowa艂o si臋 r贸wnie偶 z tradycyjnymi polskimi kopytkami.