Jak prawid艂owo nakry膰 do sto艂u?

Nakryty st贸艂

Przyjmowanie go艣ci to nie lada wyzwanie dla gospodarza. Bardzo wa偶ne jest odpowiednie przygotowanie sto艂u, na kt贸ry wszyscy przecie偶 zwr贸c膮 uwag臋. Nakrycie to nie tylko talerze i sztu膰ce, kt贸re oczywi艣cie musz膮 by膰 prawid艂owo u艂o偶one. To jeszcze elementy dekoracyjne. Jak wi臋c prawid艂owo nakry膰 do sto艂u?

Jaki obrus na st贸艂?

Nakrycie sto艂u to przede wszystkim dba艂o艣膰 o ka偶dy szczeg贸艂, dlatego nale偶y zacz膮膰 od wybrania odpowiedniego obrusa. Powinien od zdobi膰 st贸艂 niezale偶nie od okazji. Trzeba jednak wiedzie膰, na co zwr贸ci膰 uwag臋 podczas kupowania tego elementu. Obrus nie mo偶e by膰 bowiem ani z du偶y, ani za ma艂y. Wszystko zale偶y tu od wielko艣ci mebla. Przyjmuje si臋, 偶e obrus powinien zwisa膰 oko艂o 20 鈥 30 cm z ka偶dej strony. A na jak膮 kolorystyk臋 si臋 zdecydowa膰? Najbardziej uniwersalny jest obrus bia艂y, nie jest to jednak regu艂a. Gospodarze przyj臋cia mog膮 wybra膰 kolorowe obrusy, je艣li takie b臋d膮 pasowa艂y do wn臋trza lub do zastawy.

Serwetki na stole

Punktem obowi膮zkowym na stole s膮 serwetki, te mog膮 by膰 materia艂owe lub papierowe. Nale偶y roz艂o偶y膰 je jeszcze przed postawieniem talerzy i sztu膰c贸w. Serwetki mo偶na zwin膮膰 w rulonik, po艂o偶y膰 na talerzu lub skorzysta膰 ze specjalnych obr膮czek na serwetki. Mo偶liwe jest te偶 fantazyjne u艂o偶enie w pozycji stoj膮cej. Zasady te g艂贸wnie dotycz膮 serwetek materia艂owych. Je偶eli natomiast chodzi o papierowe, te najlepiej umie艣ci膰 w serwetnikach.

Zastawa na stole

Zastawa powinna zosta膰 u艂o偶ona na stole w spos贸b nie tylko elegancki, ale i praktyczny. Go艣cie musz膮 mie膰 zapewnion膮 odpowiedni膮 przestrze艅, by by艂o im wygodnie spo偶ywa膰 posi艂ek. Mowa tu o tym, by przy stole nie by艂o zbytniego 艣cisku. Talerze powinny by膰 u艂o偶one w odleg艂o艣ci 2 cm od kraw臋dzi sto艂u. Na pocz膮tku stawia si臋 najwi臋kszy p艂aski talerz. Je艣li wcze艣niej podawane b臋d膮 przystawki, w贸wczas na nim stawia si臋 mniejsze talerze zak膮skowe. Po zjedzeniu talerzyki te s膮 zabierane, a na du偶ych talerzach staj膮 g艂臋bokie talerze do zupy. Dopiero po spo偶yciu dania g艂贸wnego na st贸艂 trafiaj膮 talerze deserowe.

Jak u艂o偶y膰 sztu膰ce na stole?

Prawid艂owe u艂o偶enie sztu膰c贸w dla wielu os贸b wci膮偶 stanowi problem. Nigdy nie wiadomo, od jakich element贸w zacz膮膰 rozk艂adanie i po kt贸rej maj膮 by膰 stronie. Podczas przyj臋膰 nale偶y zadba膰 o widelce, no偶e, 艂y偶ki, 艂y偶eczki oraz widelczyki deserowe. A w jakiej kolejno艣ci powinny one zosta膰 u艂o偶one? Po lewej stronie, od 艣rodka nale偶y u艂o偶y膰 widelec do dania g艂贸wnego, widelec do ryby, widelec do przystawki, po stronie prawej, r贸wnie偶 od 艣rodka, znale藕膰 si臋 powinny n贸偶 (ostrzem w stron臋 talerza) oraz 艂y偶ka do zupy. Nad talerzem natomiast jest miejsce dla widelczyka deserowego (trzonek po lewej stronie) i 艂y偶eczki deserowej (trzonek po prawej stronie).

Kieliszki na stole

Kieliszki nale偶y przede wszystkim wybra膰 odpowiednio pod wzgl臋dem rodzaju podawanego trunku. Na stole powinny znale藕膰 si臋 kieliszki do wody i do wina. Ewentualnie mo偶na postawi膰 te偶 kieliszki do w贸dki, je艣li ta te偶 b臋dzie spo偶ywana. Szk艂o powinno sta膰 po prawej stronie, tu偶 nad sztu膰cami. Najbli偶ej nale偶y postawi膰 ten kieliszek, kt贸ry u偶yty zostanie jako pierwszy, najcz臋艣ciej jest on przeznaczony na wod臋.

Elementy dekoracyjne na stole

Na stole nie mo偶e zabrakn膮膰 r贸wnie偶 element贸w dekoracyjnych. G艂贸wnie stawiane s膮 stroiki, kwiaty oraz 艣wiece. Wszystko zale偶y od charakteru przyj臋cia. Nie mo偶na natomiast na stole stawia膰 wysokich wazon贸w oraz 艣wiecznik贸w, poniewa偶 te zwyczajnie b臋d膮 niepraktyczne podczas biesiadowania.