Jak prawidłowo nakryć do stołu?

Nakryty stół

Przyjmowanie gości to nie lada wyzwanie dla gospodarza. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie stołu, na który wszyscy przecież zwrócą uwagę. Nakrycie to nie tylko talerze i sztućce, które oczywiście muszą być prawidłowo ułożone. To jeszcze elementy dekoracyjne. Jak więc prawidłowo nakryć do stołu?

Jaki obrus na stół?

Nakrycie stołu to przede wszystkim dbałość o każdy szczegół, dlatego należy zacząć od wybrania odpowiedniego obrusa. Powinien od zdobić stół niezależnie od okazji. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas kupowania tego elementu. Obrus nie może być bowiem ani z duży, ani za mały. Wszystko zależy tu od wielkości mebla. Przyjmuje się, że obrus powinien zwisać około 20 – 30 cm z każdej strony. A na jaką kolorystykę się zdecydować? Najbardziej uniwersalny jest obrus biały, nie jest to jednak reguła. Gospodarze przyjęcia mogą wybrać kolorowe obrusy, jeśli takie będą pasowały do wnętrza lub do zastawy.

Serwetki na stole

Punktem obowiązkowym na stole są serwetki, te mogą być materiałowe lub papierowe. Należy rozłożyć je jeszcze przed postawieniem talerzy i sztućców. Serwetki można zwinąć w rulonik, położyć na talerzu lub skorzystać ze specjalnych obrączek na serwetki. Możliwe jest też fantazyjne ułożenie w pozycji stojącej. Zasady te głównie dotyczą serwetek materiałowych. Jeżeli natomiast chodzi o papierowe, te najlepiej umieścić w serwetnikach.

Zastawa na stole

Zastawa powinna zostać ułożona na stole w sposób nie tylko elegancki, ale i praktyczny. Goście muszą mieć zapewnioną odpowiednią przestrzeń, by było im wygodnie spożywać posiłek. Mowa tu o tym, by przy stole nie było zbytniego ścisku. Talerze powinny być ułożone w odległości 2 cm od krawędzi stołu. Na początku stawia się największy płaski talerz. Jeśli wcześniej podawane będą przystawki, wówczas na nim stawia się mniejsze talerze zakąskowe. Po zjedzeniu talerzyki te są zabierane, a na dużych talerzach stają głębokie talerze do zupy. Dopiero po spożyciu dania głównego na stół trafiają talerze deserowe.

Jak ułożyć sztućce na stole?

Prawidłowe ułożenie sztućców dla wielu osób wciąż stanowi problem. Nigdy nie wiadomo, od jakich elementów zacząć rozkładanie i po której mają być stronie. Podczas przyjęć należy zadbać o widelce, noże, łyżki, łyżeczki oraz widelczyki deserowe. A w jakiej kolejności powinny one zostać ułożone? Po lewej stronie, od środka należy ułożyć widelec do dania głównego, widelec do ryby, widelec do przystawki, po stronie prawej, również od środka, znaleźć się powinny nóż (ostrzem w stronę talerza) oraz łyżka do zupy. Nad talerzem natomiast jest miejsce dla widelczyka deserowego (trzonek po lewej stronie) i łyżeczki deserowej (trzonek po prawej stronie).

Kieliszki na stole

Kieliszki należy przede wszystkim wybrać odpowiednio pod względem rodzaju podawanego trunku. Na stole powinny znaleźć się kieliszki do wody i do wina. Ewentualnie można postawić też kieliszki do wódki, jeśli ta też będzie spożywana. Szkło powinno stać po prawej stronie, tuż nad sztućcami. Najbliżej należy postawić ten kieliszek, który użyty zostanie jako pierwszy, najczęściej jest on przeznaczony na wodę.

Elementy dekoracyjne na stole

Na stole nie może zabraknąć również elementów dekoracyjnych. Głównie stawiane są stroiki, kwiaty oraz świece. Wszystko zależy od charakteru przyjęcia. Nie można natomiast na stole stawiać wysokich wazonów oraz świeczników, ponieważ te zwyczajnie będą niepraktyczne podczas biesiadowania.