Jak pozby膰 si臋 pestycyd贸w z owoc贸w i warzyw?

Myte warzywa

Warzywa i owoce, kt贸re kupujemy w hipermarketach, s膮 pokryte pestycydami i innymi 艣rodkami chemicznymi. Wi臋kszo艣膰 z nich nie rozpuszcza si臋 w wodzie, co oznacza, 偶e zwyk艂e umycie ich pod wod膮, wcale nie rozwi膮zuje problemu. Okazuje si臋 jednak, 偶e s膮 sposoby na to, by pozby膰 si臋 pestycyd贸w z warzyw i owoc贸w. Jak wi臋c to zrobi膰?

艢rodki do oczyszczania owoc贸w i warzyw

Na rynku dost臋pne s膮 specjalne 艣rodki, kt贸re pomagaj膮 w usuwaniu pestycyd贸w z warzyw i owoc贸w, a opr贸cz tego eliminuj膮 te偶 r贸偶nego rodzaju bakterie, w tym gro藕n膮 E. Coli, Salmonell臋 czy Listeri臋. Taki p艂yn mo偶na te偶 przyrz膮dzi膰 samodzielnie, w jego sk艂adzie znajduje si臋 kwas jab艂kowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, woda i ekstrakt z li艣ci aloesu.

Moczenie w wodzie z sol膮

Na pozbycie si臋 pestycyd贸w dobry jest te偶 domowy spos贸b, czyli moczenie w wodzie z sol膮 morsk膮 i octem. Warzywa i owoce nale偶y zanurzy膰 w roztworze na oko艂o 10 minut, a potem op艂uka膰 je zwyk艂膮 wod膮. Jakie proporcje zastosowa膰? Potrzebna b臋dzie miska z wod膮, 3 sto艂owe 艂y偶ki doli i szklanka octu.

P艂ukanie w wodzie z sod膮

Pomocne w usuni臋ciu pestycyd贸w b臋dzie p艂ukanie w wodzie z sod膮 i dodatkiem octu. Metoda ta sk艂ada si臋 z dw贸ch etap贸w. Najpierw warzywa i owoce nale偶y zanurzy膰 w wodzie, dola膰 p贸艂 szklanki octu, ewentualnie wsypa膰 dwie 偶y艂ki kwasku cytrynowego. Tak p艂uka膰 produkty trzeba przez kilka minut, a p贸藕niej nale偶y w艂o偶y膰 je do kolejnego roztworu. Tym razem b臋dzie to woda ze sto艂ow膮 艂y偶k膮 sody lub proszku do pieczenia. W tej mieszance warzywa i owoce powinno moczy膰 si臋 przez oko艂o 3 minuty. Nast臋pnie trzeba je przep艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮.

P艂ukanka z sod膮 i pestkami grapefruita

Jest jeszcze jedna naturalna p艂ukanka, z kt贸rej mo偶na skorzysta膰. Okazuje si臋, 偶e pomocne w walce z pestycydami s膮 pestki grapefruita. Wystarczy zrobi膰 mieszank臋, do kt贸rej dodamy szklank臋 wody, szklank臋 octu, 艂y偶k臋 sody oczyszczonej i 20 kropel wyci膮gu z pestek grapefruita. Roztw贸r nale偶y zmiesza膰 i przela膰 do butelki z dozownikiem. Warzywa i owoce wystarczy spryska膰 i odstawi膰 na oko艂o godzin臋. Nast臋pnie wystarczy przep艂uka膰 je pod bie偶膮c膮 wod膮 i s膮 ju偶 gotowe do spo偶ycia lub przygotowywania pokarm贸w.

Moczenie w odczynie kwa艣nym i alkalicznym

Jest jeszcze jeden spos贸b na to, by pozby膰 si臋 szkodliwych pestycyd贸w. Jest to k膮piel warzyw i owoc贸w w odczynie kwa艣nym, a potem alkalicznym. Pierwszy etap polega na moczeniu w wodzie o odczynie kwa艣nym. Musi to trwa膰 oko艂o 3 minut. Jak uzyska膰 wod臋 z takimi w艂a艣ciwo艣ciami? Nale偶y do litra wody dola膰 p贸艂 szklanki octu winnego. Drugi etap to p艂ukanie w wodzie alkalicznej. Po wyj臋ciu produkt贸w z poprzedniego roztworu nale偶y zanurzy膰 je w wodzie o odczynie alkalicznym. Tak膮 mieszank臋 mo偶na uzyska膰 po dodaniu do litra wody sto艂owej 艂y偶ki sody. Moczy膰 w niej warzywa i owoce nale偶y r贸wnie偶 przez oko艂o 3 minuty. P贸藕niej wystarczy przep艂uka膰 je pod bie偶膮c膮 wod膮. Tak oczyszczone produkty mo偶na ju偶 spo偶y膰 lub wykorzysta膰 je do przygotowywania posi艂k贸w.