Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Myte warzywa

Warzywa i owoce, które kupujemy w hipermarketach, są pokryte pestycydami i innymi środkami chemicznymi. Większość z nich nie rozpuszcza się w wodzie, co oznacza, że zwykłe umycie ich pod wodą, wcale nie rozwiązuje problemu. Okazuje się jednak, że są sposoby na to, by pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców. Jak więc to zrobić?

Środki do oczyszczania owoców i warzyw

Na rynku dostępne są specjalne środki, które pomagają w usuwaniu pestycydów z warzyw i owoców, a oprócz tego eliminują też różnego rodzaju bakterie, w tym groźną E. Coli, Salmonellę czy Listerię. Taki płyn można też przyrządzić samodzielnie, w jego składzie znajduje się kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, woda i ekstrakt z liści aloesu.

Moczenie w wodzie z solą

Na pozbycie się pestycydów dobry jest też domowy sposób, czyli moczenie w wodzie z solą morską i octem. Warzywa i owoce należy zanurzyć w roztworze na około 10 minut, a potem opłukać je zwykłą wodą. Jakie proporcje zastosować? Potrzebna będzie miska z wodą, 3 stołowe łyżki doli i szklanka octu.

Płukanie w wodzie z sodą

Pomocne w usunięciu pestycydów będzie płukanie w wodzie z sodą i dodatkiem octu. Metoda ta składa się z dwóch etapów. Najpierw warzywa i owoce należy zanurzyć w wodzie, dolać pół szklanki octu, ewentualnie wsypać dwie żyłki kwasku cytrynowego. Tak płukać produkty trzeba przez kilka minut, a później należy włożyć je do kolejnego roztworu. Tym razem będzie to woda ze stołową łyżką sody lub proszku do pieczenia. W tej mieszance warzywa i owoce powinno moczyć się przez około 3 minuty. Następnie trzeba je przepłukać pod bieżącą wodą.

Płukanka z sodą i pestkami grapefruita

Jest jeszcze jedna naturalna płukanka, z której można skorzystać. Okazuje się, że pomocne w walce z pestycydami są pestki grapefruita. Wystarczy zrobić mieszankę, do której dodamy szklankę wody, szklankę octu, łyżkę sody oczyszczonej i 20 kropel wyciągu z pestek grapefruita. Roztwór należy zmieszać i przelać do butelki z dozownikiem. Warzywa i owoce wystarczy spryskać i odstawić na około godzinę. Następnie wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą i są już gotowe do spożycia lub przygotowywania pokarmów.

Moczenie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

Jest jeszcze jeden sposób na to, by pozbyć się szkodliwych pestycydów. Jest to kąpiel warzyw i owoców w odczynie kwaśnym, a potem alkalicznym. Pierwszy etap polega na moczeniu w wodzie o odczynie kwaśnym. Musi to trwać około 3 minut. Jak uzyskać wodę z takimi właściwościami? Należy do litra wody dolać pół szklanki octu winnego. Drugi etap to płukanie w wodzie alkalicznej. Po wyjęciu produktów z poprzedniego roztworu należy zanurzyć je w wodzie o odczynie alkalicznym. Taką mieszankę można uzyskać po dodaniu do litra wody stołowej łyżki sody. Moczyć w niej warzywa i owoce należy również przez około 3 minuty. Później wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone produkty można już spożyć lub wykorzystać je do przygotowywania posiłków.