Co to jest zdrowa żywność?

zdrowe jedzenie

Coraz częściej zwracasz uwagę na to, co znajduje się na Twoim talerzu. Zdrowe odżywianie stało się modne, naturalne składniki diety wypierają stopniowo produkty pełne substancji szkodliwych dla zdrowia. Jednak często nie wiesz, co tak naprawdę kryje się pod pojęciem ekożywności, na co zwrócić uwagę kupując artykuły spożywcze. Co to jest zdrowa żywność?

Czym jest zdrowa żywność?

Wszyscy wiemy już jak wielką rolę odgrywa zdrowy tryb odżywiania, w jaki sposób to co zjadamy wpływa na organizm. Zbilansowana dieta pełna witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego poprawia naszą kondycję fizyczną oraz psychiczną. Zdrowa żywność to naturalne produkty pozbawione sztucznych dodatków, chemicznych wzmacniaczy, z ograniczoną zawartością cukru, tłuszczu, sodu i cholesterolu. Tzw. ekożywność wytwarzana jest tradycyjnymi metodami, pochodzi z upraw, w których nie stosuje się pestycydów, sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.

zdrowa żywność

Pamiętaj, że chcąc jeść zdrowo musisz uważnie analizować skład produktów, które sprzedawane są przy użyciu sloganu „zdrowa żywność”. Jeżeli zależy Ci na naturalnych składnikach, na potrawach bez szkodliwych dla zdrowia substancji, czytaj uważnie etykiety. Ekologiczna żywność wytwarzana jest w certyfikowanych gospodarstwach, które poddawane są kontroli uprawnionych instytucji. Szukaj sklepów, gdzie znajdziesz produkty oznaczone symbolem EKO, który jest gwarancją ich jakości. Jedzenie określane mianem „eko” lub „bio” znajdziesz nie tylko w sklepach stacjonarnych, zdrowa żywność dostępna jest także online, m.in. na spichlerz-zdrowia.pl. Szeroki asortyment produktów opartych wyłącznie na naturalnych składnikach sprawia, że możesz odżywiać się smacznie i z korzyścią dla swojego organizmu.

Czym powinna się charakteryzować zdrowa żywność?

Poszukując inspiracji do wartościowej i pożywnej diety musisz wiedzieć, że zdrowa żywność nie zawiera substancji konserwujących. Jest całkowicie pozbawiona sztucznych składników, które przedłużają przydatność do spożycia.

Ekożywność to sto procent natury, wytwarzana jest bez wykorzystania inżynierii genetycznej. W hodowli i produkcji zdrowego jedzenia nie stosuje się modyfikowanych organizmów, antybiotyków oraz hormonów wzrostu. Nadzorowany proces produkcji ekologicznej żywności jest bezpieczny dla środowiska, nie zanieczyszcza gleby oraz wód gruntowych.

Żywność ekologiczna – jakie walory?

Ekologiczna żywość posiada zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż jedzenie dostępne w komercyjnych sklepach. Naturalne zamienniki produktów sprzedawanych na szeroką skalę są bogate w witaminy, żelazo, wapń, białko i błonnik pokarmowy.

Składniki zdrowego pożywienia mają zbawienny wpływ na kondycję ciała i ducha. Spożywając zdrową żywność zmniejszasz ryzyko wystąpienia wielu chorób, stanów zapalnych, redukujesz poziom stresu i poprawiasz nastrój. Zdrową żywność wyróżnia nie tylko naturalny skład, jej ogromnym atutem są walory smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *