Choć niby każdy wie, że buraki są zdrowe, to jednak nie cieszą się one zbyt dużą popularnością na polskich stołach. Często jedyne wydanie, w jakim są znane, to barszcz czerwony i surówka, podawana do panierowanego i smażonego w głębokim tłuszczu schabowego. Co powiesz na to, że buraki być głównym bohaterem dania, zamiast dodatkiem do niego?
Wartości odżywcze buraków
Zaczniemy od odpowiedzi, dlaczego warto jeść buraki. A jest o czym pisać, bo te niepozorne warzywa mają sporo wartości odżywczych. Zawierają w sobie sporo witaminy C oraz witaminy A. Są bogatym źródłem kwasu foliowego oraz wapnia, fosforu, magnezu i potasu.
Choć nie obfitują w żelazo, to mają działanie krwiotwórcze, dlatego zaleca się je osobom chorującym na anemię. Dzięki dużej ilość przeciwutleniaczy wzmacniają układ krwionośny, a przy okazji dbają o zachowanie młodego wyglądu.
Jeśli masz problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, koniecznie powinieneś wprowadzić do swojej diety buraki. Nie każdy wie o tym, że wzmacniają też odporność, zwłaszcza na choroby wirusowe. Są zasadotwórcze, a więc ułatwiają przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej, zwłaszcza że obecnie wiele potraw ma działanie zakwaszające organizm.
Starasz się trzymać linię lub chcesz zrzucić parę kilogramów? Nic prostszego, ponieważ w 100 g ugotowanego buraka jest zaledwie 37 kcal. Wiemy jednak, że czasami gotowanie tych warzyw może wydawać się uciążliwe, dlatego raz-dwa rozprawimy się z tym mitem.
Buraki – jak gotować?
Nie będziemy ukrywać, że gotowanie buraków to krótki proces, bo tak wcale nie jest. Ale przecież nie musisz nad nimi stać i sprawdzać co minutę, czy to już. Nie wymagają też specjalnego pilnowania, chyba że wlałeś zbyt mało wody, która po prostu… wyparuje.
Co warto wiedzieć? Przede wszystkim wybieraj nieduże warzywa, które się krócej gotują. Te większe często są mniej smaczne, poprzerastane włóknami. Następnie umyj je dokładnie, ale nie obieraj ze skórki – tym warto się zająć, jak już będą gotowe, ponieważ skóra będzie łatwiej odchodzić.
Ułóż buraki w garnku i zalej je wodą tak, aby były całe przykryte. W zależności od wielkości potrzebują 30-60 min, aż będą całkowicie miękkie. Jak to sprawdzić? Wystarczy je nakłuć – jeśli widelec czy nóż wchodzi bez problemu, są gotowe.
Mamy też (nie)znaną poradę – zamiast gotować… upiecz buraki! Wtedy będą o wiele smaczniejsze, delikatniejsze. Także i w tym przypadku dobrze jest wybierać mniejsze sztuki, choć zawsze można je też podzielić na kawałki. I tu są dwa sposoby. Możesz piec buraki pojedynczo lub po kilka sztuk w folii. Albo, jeśli chcesz być bardziej zero waste, włóż je do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piecz warzywa w 200 stopniach, aż będą miękkie (ok. 40 min).
Pomysły na dania z buraków
Jak już sygnalizowaliśmy na początku, barszcz i surówka to nie jedyne sposoby na przygotowanie buraków. O pomysły na dania z buraków poprosiliśmy naszą redaktorkę, która przez wiele lat… buraków unikała jak ognia! Co poleca?
Propozycji jest wiele. Zupa krem z pieczonych buraków, koniecznie z dodatkiem gotowanej ciecierzycy, która sprawia, że całość jest bardziej sycąca, zapewnia odpowiednią podaż białka i może stanowić alternatywę dla klasycznego obiadu. Na kanapki lub do paluszków z warzyw warto podać hummus z buraków. Burak doskonale komponuje się też z kozim serem oraz fetą, szczególnie w formie sałatek. Te można zrobić na wiele różnych sposobów, natomiast zawsze będzie do nich pasować winegret na bazie octu balsamicznego i miodu.
Efektowną przekąską jest carpaccio z buraków, skropione oliwą i pokruszone serem feta. Niejeden mięsożerca nie wzgardziłby również kotletem a kaszy jaglanej i buraków. Dlatego jak najprędzej idź do sklepu i niech Twoja przygoda z burakami nie będzie jednorazowym zrywem.