Najpopularniejsze książki o gotowaniu i jedzeniu – TOP 10

Książka kucharska

Łapiesz się na tym, że wciąż i wciąż gotujesz to samo? A może brak Ci podstawowej wiedzy na temat przygotowywania posiłków, organizacji w kuchni? Mamy aż 10 propozycji książek, które będą dla Ciebie wspaniałym źródłem wiedzy oraz inspiracji. Dzięki nim Twój tygodniowy plan posiłków przestanie być nudny.

1. Jamie Oliver – Wege

Na początek mamy coś dla wegetarian, choć nie tylko. To nowa książka Jamiego Olivera, brytyjskiego kucharza, który słynie z tego, że pokazuje jak gotować prosto, szybko i oszczędnie. Daje też sprytne wskazówki, dzięki którym gotowanie na co dzień przestaje przypominać skomplikowaną strategię wojenną.

W tej pozycji zapoznaje swoich czytelników z kuchnią roślinną. To wspaniała propozycja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, a nie wiedzą, od czego zacząć.

2. Malwina Bareła – Lunchbox na każdy dzień

Jeśli korzystasz z przepisów dostępnych w internecie, to pewnie znasz bloga z przepisami Filozofia Smaku. A wiesz, że jego autorka wydała dwie książki? To Lunchbox na każdy dzień. Pierwsza część to Przepisy inspirowane japońskim bento, a druga po prostu Nowe Przepisy.

Znajdziesz tam informacje o filozofii bento, porady, jak przygotować posiłki na wynos oraz wiele ciekawych pomysłów na dania, do których składniki kupisz bez problemu w polskich sklepach.

3. Kinga Paruzel – Flexitariaznim

Kinga Paruzel to finalistka MasterChefa, która od czasu swojej kariery w telewizyjnym show kulinarnym nie próżnuje. Jej najnowszą książką jest Flexitarianizm. To zbiór przepisów dla „elastycznego wegetarianina”, czyli osoby, która gotując na co dzień, chce opierać się na zasadach diety roślinnej. A gdy już sięga po mięso i ryby, są one wysokiej jakości.

I Kinga Paruzel pokazuje, jak w praktyce tego dokonać.

4. Marta Dymek – Jadłonomia

Kuchnia wegetariańska zdominowała polski rynek wydawniczy. Zresztą nic dziwnego, bo jak pokazuje Marta Dymek, może być urozmaicona i smaczna. Jej kultowa książka, Jadłonomia, nie schodzi z rankingów książek kulinarnych. Jej kontynuacją jest Nowa Jadłonomia, gdzie zebrane zostały wegetariańskie przepisy z całego świata. Jesteś gotowy podjąć to wyzwanie?

5. Jamie Oliver – 5 składników

Jamie Oliver to autor bestsellerowych książek kucharskich, nic więc dziwnego, że w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć innych jego pozycji. Tym razem jest to 5 składników. Gotuj szybko i łatwo.

Danie z pięciu składników brzmi jak marzenie każdego początkującego kucharza? I tak, jest to możliwe, a Jamie Oliver podpowie Ci, jak to osiągnąć.

6. Jamie Oliver – Jamie gotuje po włosku

Wiemy, że robimy się powtarzalni, ale nic nie poradzimy na to, że Polacy po prostu pokochali książki Jamiego Olivera. A jeśli dodać do tego kuchnię włoską, to sukces jest gwarantowany. I tak wszyscy fani spaghetti, risotto i pizzy mogą dowiedzieć się, jak przygotować te oraz inne klasyczne dania w książce Jamie gotuje po włosku.

Dodamy jeszcze, że dużą wartością tych pozycji są przepiękne zdjęcia.

7. Magdalena Makarowska, Dominika Musiałkowska – Insulinoodporność w polskiej kuchni

Na insulinoodporność choruje coraz więcej Polaków. W tym wypadku kluczem są odpowiednio skomponowane posiłki. Tylko jak to zrobić? Dowiesz się tego dzięki książce Insulinoodporność w polskiej kuchni oraz jej drugiej części – Insulinoodporność. Szybkie dania.

Jak piszą autorki tych książek, przepisy są tak skomponowane, aby były odpowiednie dla całej rodziny.

8. Viola Urabniak – Dieta na wynos

Viola Urabaniak to dietetyczka, która pokazuje, że można jednocześnie zdrowo się odżywiać i jeść smacznie. Nawet wtedy, gdy większą część czasu spędzasz poza domem. Książka Dieta na wynos to zbiór 100 prostych i zdrowych przepisów na lunch. Dodatkowo autorka daje wskazówki, jak nie marnować jedzenia oraz jak je zapakować, by jak najdłużej zachowało świeżość.

9. Eryk Wałkowicz – Roślinny lunchbox dla każdego

Roślinny lunchbox dla każdego to kolejna książka z przepisami wegetariańskimi. Jej autor, Eryk Wałkowicz, jest twórcą popularnego bloga dla wegen – ErVegan.

Jej największą zaletą jest to, że pokazuje, że dania wegańskie mogą być proste. I że można je przygotować z ogólnodostępnych, tanich składników.

10. Michał Wrzosek – Szybki i zdrowo. Fast Food w wersji fit

Michał Wrzosek to dietetyk, który na co dzień udowadnia, że nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań, aby chudnąć. Nawet jeśli są to frytki, burgery czy kebab. Trzeba tylko wiedzieć, jak tłuste i niezdrowe potrawy przygotować tak, by… stały się dietetyczne. Lubisz fast food? Z tą książką będziesz mógł go jeść bez wyrzutów sumienia.