Chyba każdy słyszał o sushi, ale nie każdy miał okazję je spróbować. Czas najwyższy to nadrobić. Jednak zanim pójdzie się na na to japońskie danie, warto się do tego odpowiednio przygotować. Jak? Co trzeba wiedzieć, zanim pierwszy raz zamówi się sushi?
- Sushi dla początkujących — czego się spodziewać?
- Jak jeść sushi?
- Co trzeba wiedzieć, zanim pierwszy raz zamówi się sushi?
- Sushi w barze czy na wynos?
Sushi dla początkujących — czego się spodziewać?
Zanim pójdzie się do baru sushi, warto zdobyć odpowiednią wiedzę na jego temat. Co dokładnie? Dobrze jest poznać jego rodzaje, żeby wiedzieć, czym się między sobą różni każdy z jego typów. Oczywiście w restauracji obsługa z pewnością również doradzi i wyjaśni różnice. Sushi podawane w Sakana Sushi & Sticks i w innych tego typ miejscach, można zamówić jako pojedyncze rolki, ale i w zestawach, na które składają się jego różne rodzaje. Na co więc postawić na początek? Jeśli pójdzie się w pojedynkę — lepiej wybrać jedną rolkę. Można również usiąść przy barze i z pływających łódek wybrać podstawkę z interesującą porcją sushi. Jeśli wybiera się do restauracji z osobą towarzyszącą lub w grupie, wówczas dobrym pomysłem jest zamówienie zestawu rolek.
Jak jeść sushi?
Zanim pierwszy raz zamówi się sushi — oczywiście nie z dowozem do domu, gdzie wszystkie ruchy dozwolone, ale w lokalu — trzeba poznać kilka tajników orientalnego savoir-vivre’u. O czym mowa? Przede wszystkim zdziwienie może wywołać pojawienie się na stole niewielkich podstawek z małym zawiniątkiem, które kelner polewa wodą. Co to takiego? Po rozwinięciu to po prostu biały wilgotny ręcznik, którym powinno się wytrzeć ręce. Dlaczego?
Otóż okazuje się, że w Japonii je się sushi rękoma, a pałeczek używa się do sashimi. Jednak w krajach Zachodu przyjęło się, że i do niego używa się pałeczek. Nie oznacza to, że jeśli nie umiemy się nimi posługiwać, to musimy koniecznie się nauczyć. Choć to ciekawe doświadczenie. W lokalu można poprosić obsługę o zestaw pałeczek dla początkujących, ale można też po prostu poćwiczyć.
Co trzeba wiedzieć, zanim pierwszy raz zamówi się sushi?
Jest jeszcze kilka spraw, o których należy wiedzieć. Przede wszystkim sushi jemy w całości. Nie można go kroić, nadgryzać, ani nabijać na pałeczki i obgryzać. Należy cały kawałek włożyć na raz do ust i to rybą w stronę języka.
A jak użyć sosu sojowego i wasabi? Pod żadnym pozorem nie należy ich mieszać. Sushi zanurza się w sosie sojowym, ale w taki sposób, by nie zamoczyć ryby. Pasta z wasabi jest bardzo ostra, więc wystarczy jej odrobinkę nałożyć na rolkę.
W barach sushi, ale i przy zamawianiu go na wynos, dostaje się również miseczkę z plastrami marynowanego imbiru. Do czego służy? Jak z niego skorzystać? Imbir ma za zadanie oczyścić podniebienie. Przegryza się go pomiędzy poszczególnymi kawałkami, aby nie mieszały się różne smaki.
Sushi w barze czy na wynos?
Chęć skosztowania sushi to świetny pomysł na wyjście z przyjaciółmi. Jeśli jednak obawy przed próbowaniem japońskiego przysmaku w restauracji sprawiają, że wciąż rezygnuje się z takiego wyjścia, dobrym wyjściem jest zamówienie dania do domu. Dzisiaj coraz więcej lokali oferuje sushi na wynos lub nawet z dowozem. W domu zdecydowanie łatwiej oswoić się z tym, co nowe. Nauczyć się jeść pałeczkami, doprawiać rolki i jeść je na raz. Niektórzy powiedzą, że można też kupić gotowe zestawy sushi w markecie. To jednak nie jest dobre wyjście. Smak takich rolek nigdy nie dorówna tym przygotowanym w lokalu, co może wpłynąć negatywnie na odbiór samego dania.
Mnie jakoś obrzydza myśl jedzenia surowej ryby, przecież to się aż prosi o problemy żołądkowe….
Nie rozumiem, czemu nie można jeść sushi widelcem? to jakieś świętokradztwo?