Czym faszerować kaczkę? Z czego zrobić farsz do kaczki?

kaczka-na-talerzu

Chcesz przyrządzić przepyszną faszerowaną kaczkę ze złocistą skórką, która zrobi wrażenie podczas rodzinnego obiadu? Zastanawiasz się, z jakich składników przygotować farsz? Poznaj kilka przepisów na smaczne nadzienie do kaczki.

Jak przygotować kaczkę do pieczenia?

Zanim zaczniesz faszerować kaczkę, musisz ją odpowiednio oczyścić. Wyjmij ze środka wszystkie wnętrzności oraz kości. Pamiętaj także, aby mięso było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij kaczkę z lodówki nieco wcześniej. Sekret dobrze przyrządzonej kaczki to właściwie dobrana temperatura i czas pieczenia dostosowany do jej wagi. Nie należy również zbyt wcześnie wyjmować ptaka z piekarnika.

Kaczka faszerowana jabłkami

Mięso z kaczki doskonale komponuje się z owocowymi dodatkami, dlatego warto podać ją z nadzieniem z jabłek. Kaczkę natrzyj przyprawami (solą, czosnkiem i majerankiem) oraz zostaw na noc w lodówce. Obierz cztery jabłka, usuwając także gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki, obtocz w majeranku, a następnie nafaszeruj kaczkę. Podczas pieczenia soki i aromat z owoców nasycą mięso. Kaczkę z jabłkami piecz w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia pamiętaj o odlewaniu tłuszczu.

Kaczka faszerowana kaszą

Dobrym pomysłem na pyszny farsz do pieczonej kaczki jest kasza gryczana lub kuskus. Oczyść mięso, natrzyj je na zewnątrz i w środku pastą przygotowaną z soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz oleju.

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

Dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej suszoną żurawinę, a także sok i skórkę pomarańczową. Włóż farsz do kaczki i zszyj ją nicią lub zepnij wykałaczką, aby nierozpadła się podczas pieczenia. Piecz kaczkę przez około 2 godziny w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza.

Kaczka faszerowana kaszą kuskus

Dodaj do ugotowanej kaszy kuskus rodzynki, morele oraz orzechy. Nafaszeruj kaczkę kaszą z dodatkami, a następnie zabezpiecz ją przed rozpadnięciem się w trakcie pieczenia. Piecz mięso przez ok. 2 godziny w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza.

Kaczka faszerowana mięsem mielonym

Innym pomysłem na pyszne nadzienie do pieczonej kaczki jest mięso mielone. Posiekaj cebulę, pokrój szynkę w kostkę, a oliwki przekrój na pół. Mięso mielone połącz z żółtkami jaj, mlekiem i startym parmezanem. Dodaj pokrojoną szynkę, cebulę i oliwki. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij przygotowaną kaczkę farszem. Możesz posypać mięso rozmarynem i cebulką podsmażoną na oliwie z masłem. Podczas pieczenia polewaj kaczkę bulionem. Piecz mięso w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 2 godziny.

Z czym podawać kaczkę faszerowaną? Faszerowana kaczka pieczona najlepiej smakuje w połączeniu z kopytkami czy też tradycyjnymi kluskami. Ciekawym dodatkiem do mięsa z kaczki są knedle ze śliwkami. Możesz także podać kaczkę z purée lub ziemniakami z wody. Natomiast dla miłośników lekkostrawnych dań, dobrym rozwiązaniem będzie pieczona kaczka z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *