Chcesz przyrządzić przepyszną faszerowaną kaczkę ze złocistą skórką, która zrobi wrażenie podczas rodzinnego obiadu? Zastanawiasz się, z jakich składników przygotować farsz? Poznaj kilka przepisów na smaczne nadzienie do kaczki.
- Jak przygotować kaczkę do pieczenia?
- Kaczka faszerowana jabłkami
- Kaczka faszerowana kaszą
- Kaczka faszerowana mięsem mielonym
Jak przygotować kaczkę do pieczenia?
Zanim zaczniesz faszerować kaczkę, musisz ją odpowiednio oczyścić. Wyjmij ze środka wszystkie wnętrzności oraz kości. Pamiętaj także, aby mięso było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij kaczkę z lodówki nieco wcześniej. Sekret dobrze przyrządzonej kaczki to właściwie dobrana temperatura i czas pieczenia dostosowany do jej wagi. Nie należy również zbyt wcześnie wyjmować ptaka z piekarnika.
Kaczka faszerowana jabłkami
Mięso z kaczki doskonale komponuje się z owocowymi dodatkami, dlatego warto podać ją z nadzieniem z jabłek. Kaczkę natrzyj przyprawami (solą, czosnkiem i majerankiem) oraz zostaw na noc w lodówce. Obierz cztery jabłka, usuwając także gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki, obtocz w majeranku, a następnie nafaszeruj kaczkę. Podczas pieczenia soki i aromat z owoców nasycą mięso. Kaczkę z jabłkami piecz w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia pamiętaj o odlewaniu tłuszczu.
Kaczka faszerowana kaszą
Dobrym pomysłem na pyszny farsz do pieczonej kaczki jest kasza gryczana lub kuskus. Oczyść mięso, natrzyj je na zewnątrz i w środku pastą przygotowaną z soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz oleju.
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną
Dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej suszoną żurawinę, a także sok i skórkę pomarańczową. Włóż farsz do kaczki i zszyj ją nicią lub zepnij wykałaczką, aby nierozpadła się podczas pieczenia. Piecz kaczkę przez około 2 godziny w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza.
Kaczka faszerowana kaszą kuskus
Dodaj do ugotowanej kaszy kuskus rodzynki, morele oraz orzechy. Nafaszeruj kaczkę kaszą z dodatkami, a następnie zabezpiecz ją przed rozpadnięciem się w trakcie pieczenia. Piecz mięso przez ok. 2 godziny w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza.
Kaczka faszerowana mięsem mielonym
Innym pomysłem na pyszne nadzienie do pieczonej kaczki jest mięso mielone. Posiekaj cebulę, pokrój szynkę w kostkę, a oliwki przekrój na pół. Mięso mielone połącz z żółtkami jaj, mlekiem i startym parmezanem. Dodaj pokrojoną szynkę, cebulę i oliwki. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij przygotowaną kaczkę farszem. Możesz posypać mięso rozmarynem i cebulką podsmażoną na oliwie z masłem. Podczas pieczenia polewaj kaczkę bulionem. Piecz mięso w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 2 godziny.
Z czym podawać kaczkę faszerowaną? Faszerowana kaczka pieczona najlepiej smakuje w połączeniu z kopytkami czy też tradycyjnymi kluskami. Ciekawym dodatkiem do mięsa z kaczki są knedle ze śliwkami. Możesz także podać kaczkę z purée lub ziemniakami z wody. Natomiast dla miłośników lekkostrawnych dań, dobrym rozwiązaniem będzie pieczona kaczka z ryżem.
Kaczka faszerowana pomidorami, cukinią i kaszą, to jest to! Polecam, wychodzi pyszniutka i bardzo soczysta od cukini 😉
Nigdy nie przygotowywałam sama kaczki, ale moja mama dużo kiedyś robiła… Może najwyższa pora nauczyć się faszerować kaczkę?