Kasza to nasze polskie dobrodziejstwo, kuchnia staropolska słynęła głównie z potraw z kaszą. Dziś jej rolę zajął ziemniak. To się jednak powoli zmienia, kasze znowu wracają do łask, bo zawierają wiele składników odżywczych, a przy tym są bezglutenowe.
Kasze z ostrzeżeniem o zawartości glutenu
Nie wszystkie produkty, które są naturalnie bezglutenowe, są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. To dlatego, że produkty bezglutenowe to takie, których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg. Dlatego kasze, które naturalnie są bezglutenowe, a były pakowane w tej samej hali, w której jest pakowana mąka, zboże czy bułka tarta, nie mogą zostać uznane za produkt bezglutenowy. Osoby chorujące na Celiakię powinny wystrzegać się produktów, które zawierają informację o śladowej ilości glutenu, ponieważ mogą być one szkodliwe. Bezglutenowe kasze różnego rodzaju znajdziesz na www.sprzedajemy.pl, odkryjesz tam sprzedawców z ekologiczną żywnością.
Które kasze są bezglutenowe?
Niestety nie wszystkie rodzaje kasz są bezglutenowe. Osoby z Celiakią powinny się wystrzegać kaszy mannej, kuskusu, kaszy jęczmiennej czy bulgur. Które kasze zatem są naturalnie bezglutenowe?
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana powstaje z pociętych ziaren kukurydzy, powszechnie występuje w formie grysiku. Bogata jest w witaminę A oraz selen, to świetna alternatywa dla kaszy mannej. Można z niej korzystać jako zagęszczacz do zup i sosów. Dobrze sprawdza się przy robieniu klusek, jako substancja zlepiająca w ciastach i chlebach czy jako panierka.
Kasza gryczana
Kasza gryczana powstaje z nasion gryki, najpopularniejsza jest ta palona, o ciemnym kolorze i intensywnym smaku. Zdrowsza jest jednak kasza gryczana niepalona, ponieważ ma więcej cennych składników. Jest bogata w białko, błonnik, potas, magnez i wapń. Nawet niewielki dodatek kaszy gryczanej do dania poprawia przyswajalność wapnia. Z moczonej kaszy można zrobić chleb czy naleśniki, a zmielone ziarna są dobrym substytutem mąki.
Kasza jaglana
Mówi się o niej królowa kasz, kasza jaglana jest wytwarzana z prosa. Zawiera te same substancje odżywcze, co kasza gryczana, ta jest jednak bogatsza w lecytynę, która wspomaga trawienie tłuszczy i pomaga w koncentracji. Warto ją jeść, ponieważ wykazuje działania zasadotwórcze, co znaczy, że niweluje niekorzystne działanie mięsa, nabiału czy cukru. Kasza jaglana dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciast, budyniów czy do sałatek.
Kasza owsiana
Nie jest to najpopularniejsza kasza bezglutenowa, dużo częściej sięgamy po płatki owsiane. Kasza owsiana jest zaś źródłem węglowodanów złożonych, białka i antyoksydantów. Kasza ma orzechowy posmak, można jej używać jako nadzienia do różnych potraw, np. pierogów.
Komosa ryżowa
Quinoa to wysokobiałkowa kasza, która może stanowić nawet substytut mięsa, jest często wykorzystywana na diecie roślinnej. Komosa ryżowa zawiera duże ilości magnezu i witaminy z grupy B. Zalecana jest osobom, które borykają się z problemami jelitowymi. Jej atutem jest także niski indeks glikemiczny.
Przy wyborze warto też zwrócić uwagę na smak, bo nie każda może nam odpowiadać. Mnie osobiście najbardziej smakuje kukurydziana.