Krem, pasta, masło orzechowe… wszystkie te nazwy dotyczą jednego produktu, które z łatwością znaleźć można na sklepowych półkach, jednak ta ostatnia przyjęła się u nas najbardziej. Aktualnie sprzedawane jest ono nie tylko w podstawowej wersji, czyli z orzeszków arachidowych. Zaczęto wytwarzać masła orzechowe także z innych składników. Jaki produkt wybrać i jak go jeść, by był zdrowy?
- Na co zwrócić uwagę, kupując masło orzechowe?
- Z jakich orzechów robione są masła, kremy orzechowe?
- Jak jeść masło orzechowe, by było zdrowo?
Na co zwrócić uwagę, kupując masło orzechowe?
Wspomniano wcześniej, że na rynku znaleźć można wiele wersji masła orzechowego, wytworzonego z różnych rodzajów orzechów. Warto jednak zaznaczyć, że każdy z producentów ma inne procesy produkowania tego wyrobu. Może także dodawać do niego inne składniki, niekoniecznie poprawiające jego walory zdrowotne. Poszukując idealnego masła orzechowego, warto kupować te, które w składzie mają 100% orzechów. Są nie tylko najzdrowsze, ale i w wielu przypadkach najsmaczniejsze. Należy wystrzegać się wyrobów, które zawierają sól, cukier czy różnego rodzaju oleje, np. palmowy (co ważne nie zawsze może być wyróżniony jako dodatkowy składnik, czasem stosowany jest do smażenia orzechów, które w późniejszych etapach przetworzone zostaną na pastę). Nie należy także wybierać produktów z wszelkiego rodzaju konserwantami. Różnego rodzaju masło orzechowe z dobrym składem można znaleźć w sieci, m.in. w Sklepie Spichlerz Zdrowia: https://spichlerz-zdrowia.pl/category/masla-maslo-orzechowe-z-nerkowcow-laskowych-migdalowe-tahini.
Z jakich orzechów robione są masła, kremy orzechowe?
Najłatwiej dostępne masło orzechowe to to wytworzone z orzechów arachidowych. Zakupić można je w praktycznie każdym sklepie z żywnością, zarówno stacjonarnym, jak i w sieci. Występować może w wersji gładkiej, jak i chrupiącymi kawałkami orzeszków. W sprzedaży można znaleźć także kremy z:
- migdałów,
- orzechów brazylijskich,
- orzechów makadamia,
- orzechów nerkowca,
- orzechy pekan,
- orzechy pinii,
- orzechów włoskich,
- pistacji.
Dużą popularność zyskują także produkty będące miksem kilku różnych past orzechowych o niesamowitym smaku oraz wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ich wybór warto dopasować do własnych preferencji smakowych, jak i zwrócić uwagę na wpływ poszczególnych orzechów na zdrowie.
Jak jeść masło orzechowe, by było zdrowo?
Nie ulega wątpliwości, że masło orzechowe z dobrym składem jest zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Bardzo dobrze sprawdza się jako składnik kanapek, na waflach ryżowych albo naleśnikach, a także jako dodatek do: owsianek, jaglanek, omletów, koktajl czy lodów. Ponadto masło orzechowe może być stosowane do dań wytrawnych – sosów do sałatek czy marynat do mięsa. Warto jednak pamiętać, ze pasty tego typu są dość kaloryczne (około 580 kcal w 100 g – krem arachidowy), podobnie jak orzechy, dlatego należy zachować umiar w ich spożywaniu. Nadmiar tego składnika w diecie może doprowadzić do przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego, który w dłuższej perspektywie może spowodować nadwagę. Należy także zaznaczyć, że nadmierne spożywanie orzechów może doprowadzić do zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak wzdęcia, gazy i biegunka.
Masła są bardzo zdrowe, ale jak to w życiu bywa – nie w nadmiarze. Warto je jednak mimo wszystko wprowadzić do diety.
Przeraża mnie, że można zrobić pełnowartościowe zdrowie masło łatwym sposobem, a producenci wolą dokładać sobie roboty i dodawać chłam do jedzenia. W imię czego? Oczywiście kasy, porażka.
Zawsze wybieram masło orzechowe bez oleju palmowego, probowałam raz zrobić takie sama w domu, ale tylko uśmierciłam blender xD