Jaki stół do restauracyjnego ogródka? Jaki rozmiar, kształt, materiał stołu?

Ogródek restauracyjny

Ogródki restauracyjne wiosną oraz latem cieszą się bardzo dużym powodzeniem, klienci chętniej w nich przebywają, niż w środku. Dodatkowo zwiększa to powierzchnię lokalu, dzięki czemu, w godzinach szczytu, można obsłużyć większą ilość gości. Czemu by więc nie skorzystać z okazji? Sprawdź, jak wybrać stół do restauracyjnego ogródka.

Stół do ogrodu – z jakiego materiału?

Najważniejszą kwestią podczas wyboru stołów do restauracyjnego ogródka jest materiał, z jakiego są one wykonane. Musi być wytrzymały, odporny na warunki atmosferyczne, a do tego reprezentacyjny i najlepiej – stosunkowo tani.

Już na samym początku możemy odradzić stoły plastikowe. Choć są lekkie i łatwe w czyszczeniu, to nie będą tak stabilne, a do tego, wyglądem mogą nie pasować do charakteru restauracji. Czyli, pisząc wprost, odstraszać klientów. I oczywiście, znajdziesz stoły plastikowe dobrej jakości, o ciekawym designie, tylko wtedy zapłacisz za nie tyle, co za inne rozwiązanie, ale do tego przejdziemy za chwilę.

Idealnym wyborem wydają się być stoły metalowe. Są nowoczesne, trwałe, jest małe ryzyko, że się przewrócą po tym, jak ktoś o nie zahaczy. Ale jednocześnie są ciężkie, jeśli nie zabezpieczy się ich odpowiednio, będą narażone na powstawanie korozji. To może być dobry wybór, ale nie w każdej restauracji.

Kolejne propozycje to stoły drewniane lub rattanowe. Dodają przytulności, dobrze się wpisują w aranżację każdego ogrodu. Charakteryzują się dużą wytrzymałością, a meble rattanowe dodatkowo są lekkie. Jest tylko jeden, no może dwa, minusy. Trzeba je regularnie impregnować, inaczej deszcz czy słońce mogą powodować ich niszczenie. Ponadto mycie takich stołów będzie trudniejsze, niektóre plamy będą wnikać w strukturę materiału.

A czy jest rozwiązanie idealne? Tak – to stoły technorattanowe, wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Z wyglądu przypominają rattan, są lekkie, trwałe i niestraszne są im zarówno niskie (minusowe), jak i wysokie temperatury. Nawet przez całą zimą mogą znajdować się na ogródku (choć ze względów praktycznych nie polecamy tego, jeśli prowadzisz restaurację). Łatwo się je myje, wystarczy szmatka z detergentem. Są droższe niż plastikowe, ale tańsze od rattanowych, niektórych drewnianych i metalowych. Stoły z technorattanu do restauracji wybierzesz online np. na meblobranie.pl, tam możesz sprawdzić ceny oraz dostępne rozmiary i kształty. A skoro o tym już mowa, możemy przejść do kolejnego punktu.

Kształt, rozmiar stołów do restauracyjnych ogródków

Wybór materiału to dopiero pierwszy krok. W następnej kolejności trzeba określić, jakie rozmiary, kształty stołów będą najlepsze do restauracyjnych ogródków. I tu już niestety nie będziemy mieć konkretnych rad, ponieważ wszystko zależy od tego, jaką powierzchnią dysponujesz. Mamy jednak kilka praktycznych wskazówek.

Wybieraj stoły prostokątne, kwadratowe. Choć okrągłe często lepiej się prezentują, to rozłożenie posiłków, jedzenie tak, aby każdemu było wygodne, może być utrudnione. Prowadząc restaurację, pewnie nie chcesz, aby goście źle się u ciebie czuli, prawda?

Natomiast jeśli chodzi o rozmiar, to… konieczne jest wybranie kilku. Postaw zarówno na stoły sześcio-, ośmioosobowe, jak i cztero- czy dwuosobowe. W jakiej ilości i konfiguracji zależy od ilości miejsca, ale o tym już pisaliśmy.

Oprócz klasycznych stołów wybierz też kilka stolików kawowych, dla tych gości, którzy przyszli tylko się czegoś napić lub zjeść deser.

Projekt ogródka przy restauracji

Najważniejsze informacje już masz, na koniec mamy dla ciebie jeszcze kilka porad. Wiemy, że podczas aranżacji restauracyjnego ogródka istnieje pokusa, aby umieścić w nim jak najwięcej stołów, bo to oznacza większą ilość klientów, których można przyjąć. To jednak nie jest dobry kierunek, bo gdy przejście będzie zbyt małe, a ludzie będą siedzieć zbyt blisko siebie, to pewnie nie zostanę długo, a tym bardziej, już nie wrócą. Musisz im zapewnić przestrzeń do swobodnych rozmów.

Postaraj się także umieścić nad stołami zadaszenie. Może to być pergola, na której wiją się rośliny lub parasole. W ogródku przy restauracji dobrze sprawdzą się eleganckie żagle przeciwsłoneczne. Pamiętaj, że takie niewielkie zadaszenie, chociażby w postaci drzew, nie tylko daje cień, ale również chroni przed zbyt dużym słońcem. Wtedy o wiele przyjemniej będzie się spędzało czas w ogródku, a dla ciebie oznacza to więcej zamówień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *