Sposób ten ma wiele zalet, przede wszystkim umożliwia zachowanie wszystkich właściwości odżywczych gotowanych produktów, bez szkodliwych dodatków, np. w postaci soli czy tłuszczu….Nie dodaje się soli, ani innych przypraw, ale dla urozmaicenia smaku, możliwe jest dodawanie ziół, zarówno świeżych, jak i suszonych. Zazwyczaj daje się je bezpośrednio do wody, albo do specjalnie przygotowanych miejsc.
Z czego zrobić pesto? Pomysł na szybkie pesto
Aby je zrobić, należy do blendera kielichowego dodać pęczek umytej pietruszki, pół szklanki migdałów, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Całość należy mieszać przez kilka minut aż sos będzie gładki….Należy przygotować szklankę świeżej rukoli, kawałek parmezanu lub zmielone migdały, ząbek czosnku, pestki słonecznika, szczyptę soli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Zblendowany sos będzie od razu gotowy do spożycia. Do czego pasuje pesto?
Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?
Moczenie w wodzie z solą Na pozbycie się pestycydów dobry jest też domowy sposób, czyli moczenie w wodzie z solą morską i octem. Warzywa i owoce należy zanurzyć w roztworze na około 10 minut, a potem opłukać je zwykłą wodą. Jakie proporcje zastosować?…Środki do oczyszczania owoców i warzyw Moczenie w wodzie z solą Płukanie w wodzie z sodą Płukanka z sodą i pestkami grapefruita Moczenie w odczynie kwaśnym i alkalicznym Środki do oczyszczania owoców i warzyw Na rynku dostępne są specjalne środki, które pomagają w usuwaniu pestycydów