Ziemniaki to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych warzyw, które goszczą na naszych stołach i to w najróżniejszych konfiguracjach i połączeniach. Można z nich stworzyć najróżniejsze dania, a fakt, że są i tanie i zdrowe, tylko w tym pomagają. Aby jednak były one jadalne, muszą zostać poddane właściwej obróbce termicznej. Jak długo powinno się gotować ziemniaki? Ile gotować obrane, a ile te w mundurkach?
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to tak powszechne warzywo na naszych stołach, że właściwie traktuje się je trochę po macoszemu, jako dodatek do lepszych i bardziej wartościowych dań. Jest to błędne myślenie, ponieważ wbrew temu, co wielu sądzi, są one naprawdę bogate w składniki odżywcze – minerały oraz witaminy, które tak bardzo są potrzebne naszemu organizmowi. Mają dużo witaminy A i tych z grupy B, a także witaminę C! Ziemniaki są do tego lekkostrawne, zawierają niewiele tłuszczu, a przez to są niskokaloryczne. Posiadają także tak cenne minerały, jak magnez, potas, żelazo i fosfor.
Jak gotować ziemniaki?
Najwięcej witamin i minerałów posiadają bulwy, czyli ta część ziemniaków, po którą właśnie sięgamy najczęściej. Należy jednak pamiętać, że zdecydowana większość składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego przygotowując je do gotowania, najlepiej obierać je cienko, albo wręcz gotować czy piec razem z nią. W ten sposób chroni się zawartość pozytywnych i tak potrzebnych nam witamin i minerałów.
Gotować powinno się także w niewielkiej ilości osolonej wody i robić to jak najkrócej. W ten sposób straty składników odżywczych będą jak najmniejsze. Nie powinno się ich też obierać na zapas ani tym bardziej pozostawiać w wodzie. Najlepiej wrzucać ziemniaki już do wrzącej wody.
Jak długo gotować ziemniaki?
Jeżeli obieramy ziemniaki, to najlepiej wrzucać je już do wrzącej i osolonej wcześniej wody. Po dodaniu należy odczekać, aż woda drugi raz zawrze i od tego momentu liczyć czas. Jeżeli gotujemy ziemniaki średniej wielkości w całości, wówczas będzie to trwało 20 min. W momencie, gdy do wody wrzuca się pokrojone ćwiartki, czas gotowania się skraca i trwa mniej więcej 15 minut. W przypadku niewielkiej kosteczki ziemniaki są gotowe po ok. 12 minutach.
Jak gotować ziemniaki w mundurkach?
Zdecydowanie więcej składników odżywczych zachowają ziemniaki, które będą gotowane razem ze skórką, czyli inaczej w mundurkach. Tutaj jednak proces gotowania wygląda nieco inaczej, ponieważ po umyciu pod bieżącą wodą, wrzuca się je od razu do garnka z zimną i osoloną wodą. Od momentu wrzenia, należy odczekać jeszcze ok. 20 minut. Jak rozpoznać, że ziemniaki w mundurkach są gotowe? Widać to po skórce, która pod koniec gotowania zaczyna delikatnie pękać. Co ważne, na początku gotuje się na większym ogniu, a gdy woda zaczyna wrzeć, przykręca się go na minimum.
Nigdy nie gotowałam ziemniaków w mundurkach tylko zwykłe, nawet nie wiedziałam, że tak można. Spróbuje w tym roku, jak już będą nowe kartofle, bo takich starych nie zjem bez obierania 🙂