Bób to roślina strączkowa, która jako kopalnia witamin i minerałów, powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jak jednak wygląda gotowanie bobu? Ile soli dodawać, jak długo trzymać na ogniu, by nie stracił swoich wartości odżywczych i smaku?
- Czym jest bób?
- Jak gotować bób?
- Jak długo gotuje się bób?
- Ile dodaje się soli do gotowania bobu?
- Jakie wartości odżywcze posiada bób?
Czym jest bób?
W kuchni najczęściej wykorzystuje się nasiona bobu, które są bardzo powszechnie wykorzystywane zarówno w Europie, jak i w innych regionach świata. Bób zaliczany jest do roślin strączkowych, nie występuje w stanie dzikim, a jedynie jako warzywo uprawne. Swoim wyglądem przypomina wysoką łodygę, z długimi liśćmi, a cechą charakterystyczną są kuliste nasiona, które mogą mieć kolor czerwony lub brunatny. Dokładne pochodzenie bobu nie jest znane, co jednak nie zmienia faktu, że dziś bardzo chętnie używa się go w wielu kuchniach.
Jak gotować bób?
Bób to zielone obłe nasiona, w których kryje się prawdziwa moc witamin i minerałów, dlatego, w trakcie przyrządzania trzeba bardzo uważać. Niewłaściwe gotowanie może sprawić, że straci na wartości odżywczych i jednocześnie w smaku zrobi się mdłe. Bóg najczęściej gotuje się po prostu w wodzie, ale możliwe jest także jego ugotowanie na parze, a nawet w mikrofalówce. Aby zrobić to dobrze, trzeba pamiętać o kilku kwestiach, czyli ilości wody, czasu gotowania oraz soli. Wbrew pozorom wiek rośliny także ma znaczenie.
Jak długo gotuje się bób?
Czas gotowania bobu będzie uzależniony przede wszystkim od tego, z jak starą rośliną mamy do czynienia. Średnio, gotowanie trwa około 15 – 20 minut, jednak im starsze są nasiona (im dłużej leżą), tym bardziej trzeba ten proces przedłużyć, nawet do 30 minut. Jak jednak rozpoznać, że jest już gotowy? Najłatwiej po wyglądzie i konsystencji. Ugotowany bób staje się miękki, a jego skórka zaczyna się marszczyć. Można to zweryfikować, wyciągając ostrożnie na sitku kilka ziarenek i je próbując.
Ile dodaje się soli do gotowania bobu?
Teoretycznie przy gotowaniu bobu wcale nie trzeba dodawać soli, jednak jej obecność pomoże nie tylko przy gotowaniu, ale i poprawie smaku. Nie trzeba jej jednak dawać dużo, zazwyczaj na 1,5 litra wody wystarczy pół łyżeczki, ewentualnie jedną całą i płaską. To w zupełności wystarczy. Co ważne, gotując bób, powinno się to robić pod przykryciem na średnim ogniu.
Jakie wartości odżywcze posiada bób?
Nasiona bobu są bogate w witaminy i minerały, między innymi w błonnik, witaminę C, tiaminę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i witaminy A i K. Oprócz tego posiada cenne minerały, jak choćby wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki temu cieszy się wieloma właściwościami leczniczymi, między innymi wspomaga choroby układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zalecany jest także przy leczeniu anemii.
Gotowany bób najlepszy jest ze świeżym koperkiem dodanym do gotowania. Idealnie nadaje się do sałatek, pasty i oczywiście do zjedzenia bezpośrednio po ugotowaniu 🙂
Nigdy nie jadłam bobu, mam plan w tym roku zrobić po raz pierwszy… Na pewno skorzystam z waszych porad, ale ciekawe czy mi zasmakuje 😝