Gotowanie bobu, jak długo gotować bób, ile soli do gotowania bobu?

Bób w misce

Bób to roślina strączkowa, która jako kopalnia witamin i minerałów, powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jak jednak wygląda gotowanie bobu? Ile soli dodawać, jak długo trzymać na ogniu, by nie stracił swoich wartości odżywczych i smaku?

Czym jest bób?

W kuchni najczęściej wykorzystuje się nasiona bobu, które są bardzo powszechnie wykorzystywane zarówno w Europie, jak i w innych regionach świata. Bób zaliczany jest do roślin strączkowych, nie występuje w stanie dzikim, a jedynie jako warzywo uprawne. Swoim wyglądem przypomina wysoką łodygę, z długimi liśćmi, a cechą charakterystyczną są kuliste nasiona, które mogą mieć kolor czerwony lub brunatny. Dokładne pochodzenie bobu nie jest znane, co jednak nie zmienia faktu, że dziś bardzo chętnie używa się go w wielu kuchniach.

Jak gotować bób?

Bób to zielone obłe nasiona, w których kryje się prawdziwa moc witamin i minerałów, dlatego, w trakcie przyrządzania trzeba bardzo uważać. Niewłaściwe gotowanie może sprawić, że straci na wartości odżywczych i jednocześnie w smaku zrobi się mdłe. Bóg najczęściej gotuje się po prostu w wodzie, ale możliwe jest także jego ugotowanie na parze, a nawet w mikrofalówce. Aby zrobić to dobrze, trzeba pamiętać o kilku kwestiach, czyli ilości wody, czasu gotowania oraz soli. Wbrew pozorom wiek rośliny także ma znaczenie.

Jak długo gotuje się bób?

Czas gotowania bobu będzie uzależniony przede wszystkim od tego, z jak starą rośliną mamy do czynienia. Średnio, gotowanie trwa około 15 – 20 minut, jednak im starsze są nasiona (im dłużej leżą), tym bardziej trzeba ten proces przedłużyć, nawet do 30 minut. Jak jednak rozpoznać, że jest już gotowy? Najłatwiej po wyglądzie i konsystencji. Ugotowany bób staje się miękki, a jego skórka zaczyna się marszczyć. Można to zweryfikować, wyciągając ostrożnie na sitku kilka ziarenek i je próbując.

Ile dodaje się soli do gotowania bobu?

Teoretycznie przy gotowaniu bobu wcale nie trzeba dodawać soli, jednak jej obecność pomoże nie tylko przy gotowaniu, ale i poprawie smaku. Nie trzeba jej jednak dawać dużo, zazwyczaj na 1,5 litra wody wystarczy pół łyżeczki, ewentualnie jedną całą i płaską. To w zupełności wystarczy. Co ważne, gotując bób, powinno się to robić pod przykryciem na średnim ogniu.

Jakie wartości odżywcze posiada bób?

Nasiona bobu są bogate w witaminy i minerały, między innymi w błonnik, witaminę C, tiaminę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i witaminy A i K. Oprócz tego posiada cenne minerały, jak choćby wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki temu cieszy się wieloma właściwościami leczniczymi, między innymi wspomaga choroby układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zalecany jest także przy leczeniu anemii.

One Reply to “Gotowanie bobu, jak długo gotować bób, ile soli do gotowania bobu?”

  1. Gotowany bób najlepszy jest ze świeżym koperkiem dodanym do gotowania. Idealnie nadaje się do sałatek, pasty i oczywiście do zjedzenia bezpośrednio po ugotowaniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *