Co to jest gotowanie na parze, jak gotować na parze?

Zaparowany garnek

Wiele mówi się o tym, że gotowanie na parze, jest jedną z najzdrowszych form przygotowywania posiłków. Czy jest tak rzeczywiście? Dlaczego gotowanie na parze jest tak zalecane i w jaki sposób to robić?

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Jedną z największych zalet gotowania na parze jest to, że w trakcie przyrządzania posiłków zachowuje się znacznie więcej witamin i minerałów. Tradycyjne gotowanie pozbawia jedzenia nawet 40% tych ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, ponieważ wiele z nich łatwo rozpuszcza się w wodzie. Nie trzeba przy tym też dodawać soli, oleju ani innych przypraw, a para wodna, doskonale poradzi sobie ze wszystkim. Aromat takich potraw jest zdecydowanie intensywniejszy.

Co gotuje się na parze?

Gotowanie na parze to przede wszystkim doskonałe rozwiązanie do przyrządzania warzyw – zachowują swój kolor i smak. W ten sposób da się przygotować wszystkie produkty liściaste w tym brokuły, czy szpinak. Na parze można także przyrządzać ziemniaki, pyzy, a także mięso, szczególnie te delikatniejsze, drobiowe, a także ryby. Z powodzeniem warto też gotować także ryż i kasze.

Jak gotuje się na parze?

Gotowanie na parze jest stosunkowo proste, ponieważ chodzi o to, by umieścić potrawę w specjalnym garnku lub na sicie, nad gotującą się wodą i pod przykryciem. Przyda się do tego także parowar, ale jeżeli go nie posiadamy, sprawdzą się zwykłe garnki lub woki, do których nalewa się odrobinę wody, a nad nimi umieszcza się wkładkę lub koszyczek z przygotowanymi produktami. Gotowanie w taki sposób nie trwa długo, ponieważ gorąca para robi swoje.

Jak przyprawiać potrawy do gotowania na parze?

Jak zostało wspomniane, przy gotowaniu na parze praktycznie nie trzeba dodawać żadnych przypraw, a już z pewnością należy wystrzegać się soli (najwyżej w niewielkiej ilości) i oleju. Zdecydowanie warto za to dodawać zioła, zarówno świeże, jak i suszone, które można nasypać do wody. Jeżeli brakuje nam smaku, ewentualne doprawić można już po ugotowaniu, jak potrawa wyląduje na naszym talerzu. Wszelkie mięso i ryby jak najbardziej przyprawia się, ale należy robić to na kilka godzin przed wrzuceniem ich do garnka na parowanie, warto je też wcześniej zamarynować i pozostawić w lodówce, aż do momentu gotowania.

Jak przygotować potrawy do gotowania na parze?

Najważniejsze jest to, by układając potrawy, te nie stykały się z wodą. Należy je też tam umieszczać dopiero w momencie, gdy woda zaczyna wrzeć, a jej samej nie powinno być zbyt dużo. Uznaje się, że około 3 cm warstwy płynu wystarcza w zupełności, choć nie może być jej też zbyt mało, aby nie przypalić garnka. Mięso czy warzywa najlepiej wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, co nie pozostaje bez znaczenia na sam czas gotowanie, skracając go. Produkty powinno się rozłożyć równomiernie cienką warstwą, a w trakcie parowania, najlepiej dać palnik na mniejszy ogień, by woda jedynie lekko mrugała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *