Co to jest gotowanie na parze, jak gotowa膰 na parze?

Zaparowany garnek

Wiele m贸wi si臋 o tym, 偶e gotowanie na parze, jest jedn膮 z najzdrowszych form przygotowywania posi艂k贸w. Czy jest tak rzeczywi艣cie? Dlaczego gotowanie na parze jest tak zalecane i w jaki spos贸b to robi膰?

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Jedn膮 z najwi臋kszych zalet gotowania na parze jest to, 偶e w trakcie przyrz膮dzania posi艂k贸w zachowuje si臋 znacznie wi臋cej witamin i minera艂贸w. Tradycyjne gotowanie pozbawia jedzenia nawet 40% tych wa偶nych dla naszego organizmu sk艂adnik贸w od偶ywczych, poniewa偶 wiele z nich 艂atwo rozpuszcza si臋 w wodzie. Nie trzeba przy tym te偶 dodawa膰 soli, oleju ani innych przypraw, a para wodna, doskonale poradzi sobie ze wszystkim. Aromat takich potraw jest zdecydowanie intensywniejszy.

Co gotuje si臋 na parze?

Gotowanie na parze to przede wszystkim doskona艂e rozwi膮zanie do przyrz膮dzania warzyw 鈥 zachowuj膮 sw贸j kolor i smak. W ten spos贸b da si臋 przygotowa膰 wszystkie produkty li艣ciaste w tym broku艂y, czy szpinak. Na parze mo偶na tak偶e przyrz膮dza膰 ziemniaki, pyzy, a tak偶e mi臋so, szczeg贸lnie te delikatniejsze, drobiowe, a tak偶e ryby. Z powodzeniem warto te偶 gotowa膰 tak偶e ry偶 i kasze.

Jak gotuje si臋 na parze?

Gotowanie na parze jest stosunkowo proste, poniewa偶 chodzi o to, by umie艣ci膰 potraw臋 w specjalnym garnku lub na sicie, nad gotuj膮c膮 si臋 wod膮 i pod przykryciem. Przyda si臋 do tego tak偶e parowar, ale je偶eli go nie posiadamy, sprawdz膮 si臋 zwyk艂e garnki lub woki, do kt贸rych nalewa si臋 odrobin臋 wody, a nad nimi umieszcza si臋 wk艂adk臋 lub koszyczek z przygotowanymi produktami. Gotowanie w taki spos贸b nie trwa d艂ugo, poniewa偶 gor膮ca para robi swoje.

Jak przyprawia膰 potrawy do gotowania na parze?

Jak zosta艂o wspomniane, przy gotowaniu na parze praktycznie nie trzeba dodawa膰 偶adnych przypraw, a ju偶 z pewno艣ci膮 nale偶y wystrzega膰 si臋 soli (najwy偶ej w niewielkiej ilo艣ci) i oleju. Zdecydowanie warto za to dodawa膰 zio艂a, zar贸wno 艣wie偶e, jak i suszone, kt贸re mo偶na nasypa膰 do wody. Je偶eli brakuje nam smaku, ewentualne doprawi膰 mo偶na ju偶 po ugotowaniu, jak potrawa wyl膮duje na naszym talerzu. Wszelkie mi臋so i ryby jak najbardziej przyprawia si臋, ale nale偶y robi膰 to na kilka godzin przed wrzuceniem ich do garnka na parowanie, warto je te偶 wcze艣niej zamarynowa膰 i pozostawi膰 w lod贸wce, a偶 do momentu gotowania.

Jak przygotowa膰 potrawy do gotowania na parze?

Najwa偶niejsze jest to, by uk艂adaj膮c potrawy, te nie styka艂y si臋 z wod膮. Nale偶y je te偶 tam umieszcza膰 dopiero w momencie, gdy woda zaczyna wrze膰, a jej samej nie powinno by膰 zbyt du偶o. Uznaje si臋, 偶e oko艂o 3 cm warstwy p艂ynu wystarcza w zupe艂no艣ci, cho膰 nie mo偶e by膰 jej te偶 zbyt ma艂o, aby nie przypali膰 garnka. Mi臋so czy warzywa najlepiej wcze艣niej pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki, co nie pozostaje bez znaczenia na sam czas gotowanie, skracaj膮c go. Produkty powinno si臋 roz艂o偶y膰 r贸wnomiernie cienk膮 warstw膮, a w trakcie parowania, najlepiej da膰 palnik na mniejszy ogie艅, by woda jedynie lekko mruga艂a.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *