Mięso z drobiu cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Można przyrządzić je na wiele sposobów, świetnie sprawdza się w roli głównego dania, ale można wykorzystać je także do przystawek, sałatek, czy zup. Dzięki delikatnej strukturze, bardzo dobrze smakuje ugotowane na parze. Jeśli zastanawiasz się, z czym podać kurczaka na parze i jak odpowiednio go przyrządzić, to zapraszamy do lektury.
Jak przygotować kurczaka na parze?
Mięso, aby było smaczne, musi być przede wszystkim miękkie i soczyste. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie łatwe, prawdopodobnie każdy jadł kiedyś twarde lub wysuszone piersi, lub inne części kurczaka. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, aby kurczak na parze był soczysty, to przede wszystkim odpowiednio go przygotuj przed gotowaniem i unikaj zbyt wysokiej temperatury. Mięso potrzebuje czasu, aby ugotować się, jednocześnie nie stając się przy tym twarde. Na szczęście kurczak w porównaniu do innych mięs i tak jest bardzo szybki w obróbce termicznej.
W zależności od dania, jakie chcemy przyrządzić, należy podzielić tuszkę na odpowiednio małe części i zamarynować. Dobór składników marynaty jest ściśle związany z tym, w jakim stylu posiłek planujemy.
Z czym podać kurczaka ugotowanego na parze?
Kurczak jest niezwykle uniwersalnym mięsem i świetnie sprawdza się w daniach kuchni polskiej, tajskiej, azjatyckiej i wielu innych. Jest tak, gdyż jego smak świetnie komponuje się z najróżniejszymi przyprawami i dodatkami. Ilość sposobów, na jakie można przygotować kurczaka, jest ogromna i nie będziemy nawet próbować ich wszystkich wymieniać. W zamian zaproponujemy kilka dodatków, które świetnie sprawdzą się jako szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Klasycznym i niezwykle wartościowym dodatkiem do kurczaka na parze są warzywa korzeniowe. Marchew, pietruszka, seler, czy buraki mogą dodać słodkości i głębi smaku. Warto podać je w formie purée lub jako ugotowane na parze dodatki.
Najbardziej klasycznym dodatkiem są ziemniaki, gotowane na parze lub pieczone. Alternatywę stanowi ryż lub kasza (gryczana, kuskus lub quinoa). To zdrowe, pełnoziarniste dodatki, które dobrze komponują się z delikatnym smakiem kurczaka.
Do każdego dania z kurczakiem warto podać również sałatkę. Może to być kompozycja stworzona z różnych rodzajów świeżych sałat z dodatkiem pomidorków, mozzarelli, czy innych ulubionych warzyw.
Dlaczego warto jeść dania gotowane na parze?
Gotowanie na parze jest delikatniejsze dla składników niż tradycyjne metody gotowania. Pozwala to na lepsze zachowanie witamin i minerałów, które często są tracone podczas gotowania w wodzie lub smażenia. Dodatkowo dania te cechuje niższa zawartość tłuszczu, gdyż gotowanie na parze eliminuje potrzebę używania dużych jego ilości, jak ma to miejsce przy smażeniu. Dania gotowane na parze są więc zazwyczaj mniej tłuste i zdrowsze, co jest korzystne dla serca i ogólnej kondycji zdrowotnej.
Artykuł ten może stanowić wskazówkę dla osób, które szukają pomysłu na smaczne dania z drobiu, dlatego koniecznie podziel się nim z przyjaciółmi.