Zapiekanki ziemniaczane zrobiły w naszych kuchniach furorę. Są łatwe, często bardzo proste, nie wymagają skomplikowanych składników, bo najważniejsze czego potrzebujemy to ziemniaki! A tego warzywa mamy akurat pod dostatkiem. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej.
Pomysły na sos do zapiekanki ziemniaczanej
Często, kiedy rozmawiamy z kimś o zapiekankach ziemniaczanych, słyszymy, że ktoś nie wie, z czego zrobić do niej sos. Wtedy zazwyczaj wybiera po prostu ser i gotowe. Błąd. Ziemniaki są bardzo wdzięcznym warzywem, jasne, że zapiekanka z serem gouda będzie dobra, ale z niewielkim nakładem pracy można ugotować coś naprawdę pysznego. Przedstawiamy wam kilka pomysłów na sos do zapiekanki ziemniaczanej.
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pomidorowym
Uwielbiamy pragmatyzm w kuchni, im mniej roboty, tym lepiej. Nawet jedzenie pyszniej smakuje, kiedy mamy świadomość, że nie ma wielu garów do mycia. Naszym absolutnym hitem w kuchni jest zapiekanka ziemniaczana w sosie pomidorowym.
Przepis jest banalnie prosty. Ziemniaki należy pokroić w plasterki. Aby przygotować sos, do rondla wlejmy passatę, dodajmy pokrojoną cebulę, czosnek i sos sojowy. Kiedy składniki się połączą, można dodać przyprawy. To jest baza sosu, do której pasować będzie wiele różnych dodatków. Jeśli chce się mięsną zapiekankę, to należy dodać do niego podsmażone mięso mielone. Kiedy sos jest gotowy, należy ułożyć w brytfance pierwszą warstwę i zalać sosem. Można także dodać inne warzywa pokrojone w plastry, trzeba ułożyć je na ziemniakach. Czynność powtarzać. Sosu musi być dość, by przykrył ziemniaki. Całość można oprószyć pietruszką i serem. Brytfankę wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekanka ziemniaczana w sosie serowym
To nasz drugi doskonały przepis. Sos serowy, żeby nie było za nudno, składa się z kilku rodzajów sera. Aby przygotować zapiekankę krok po kroku, należy pokroić ziemniaki i ułożyć je w brytfance. Następnie przygotowujemy serowy sos – do rondla wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy śmietankę i ser pleśniowy oraz mozzarella. Ciągle mieszając i czekamy, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodajemy mascarpone i pokruszony ser feta. Kiedy wszystkie sery się połączą, dorzucamy szpinak i czekamy, aż zmięknie. Sos wylewamy na blaszkę i układamy kolejną porcję ziemniaków. Zapiekankę wsadzamy do piekarnika na godzinę, temperaturę ustawiamy na 180 stopni.
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekanka ziemniaczana to bardzo sycąca potrawa, dobrze sprawdzi się solo jako danie główne. Wiele przepisów na zapiekanki jest jednak ciężka i tłusta. Warto wtedy zrobić sałatkę, która nada posiłkowi lekkości. Są to nasze sprawdzone przepisy, mamy nadzieję, że jak następnym razem nie będziecie wiedzieli, z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej, to skorzystacie z naszych propozycji. Smacznego!
Brzmi smacznie! Ja nigdy nie robiłam zapiekanki ziemniaczanej. Zawsze tylko z makaronem. W sumie nie wiem czemu tak!
Zawsze robiłam, zapiekanki takie z saszetek, chyba czas zrobić samemu, bo nie wygląda to na takie trudne