Na co należy zwracać uwagę przy wyborze blachy do ciasta?

blacha z rogalikami

Nie ma to jak wyciągnięcie gorącej blachy do pieczenia pełnej czekoladowych ciasteczek prosto z piekarnika. Niemniej doświadczenie będzie zrujnowane, gdy twoje wypieki nie wyglądają tak, jak sobie wyobrażałeś. Partia, która jest nierównomiernie przyrumieniona, niedogotowana lub przyklejona do powierzchni blaszki, może być bardzo frustrująca. W wielu przypadkach może być to wina właśnie tego konkretnego akcesorium kuchennego. Dobrze jest więc wiedzieć, na co zwracać uwagę przy jego wyborze.

Rodzaje blach do ciasta

Na rynku występują blach z obramowaniem i bez. Niektórzy profesjonalni piekarze wolą płaskie blachy, aby zapewnić lepszą cyrkulację i większą pojemność. Jednakże dla przeciętnego domowego piekarza najlepsza jest blacha do pieczenia w oprawie. Dzięki odpornym na zalanie krawędziom zapewnia więcej możliwości przyrządzania wypieków i to w kontrolowany sposób.

Preferowany materiał

Większość blach do pieczenia jest wykonana z aluminium lub stali aluminiowanej. Pierwszy z tych materiałów jest tym materiałem ze względu na jego trwałość i równomierne rozprowadzanie ciepła. Ponadto jest niedrogi i łatwy do czyszczenia. Czego chcieć więcej? Blachy ze stali o dużej grubości są mocniejsze, ale kosztują znacznie więcej, a różnica jakości nie jest tak odczuwalna.

Ważna wskazówka: Niektóre kwaśne potrawy, takie jak pomidory, mogą reagować z aluminium, powodując metaliczny posmak. Wówczas blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.

blacha

Komplet 3 form do pieczenia z pędzelkiem i szpatułką. Źródło: prymusagd.pl

Przywierająca czy nieprzywierająca?

Wybór między blachą przywierającą a nieprzywierającą to tak naprawdę kwestia osobistych preferencji, ale oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać. Nieprzywierające blachy do pieczenia są łatwiejsze do czyszczenia i jest mniej prawdopodobne, że będziesz z nich zeskrobać przyklejone jedzenie z patelni. Ponieważ wykończenia nieprzywierające są zwykle ciemne, czas pieczenia również jest krótszy. Przy czym w końcu się zużyją i blacha będzie do wymiany. Podstawowe aluminiowe blachy mają jednocześnie tendencję do dłuższej trwałości.

Co z izolacją?

Rynek oferuje blachy do pieczenia z opisami, które chwalą się ich izolowaną konstrukcją. Zastanów się jednak czy naprawdę potrzebujesz izolacji w tym przypadku? Prawdopodobnie nie. Takie modele są wykonane z warstwy powietrza pomiędzy dwoma arkuszami metalu. Wolno się nagrzewają i wymagają dłuższego czasu pieczenia. Nie otrzymasz przy tym chrupiących brzegów ani brązowego spodu – które są częściej pożądanymi rezultatami. Nieizolowana blacha jest bardziej uniwersalna i korzystniejsza pod względem ekonomicznym.

Podsumowanie

Każda pora roku jest dobra na stworzenie własnej blachy słodkich wypieków i nie inaczej jest w trakcie lata. W związku z tym dobrze jest mieć we własnej kuchni jakościową blachę, aby każdy nas wyrób faktycznie zachwycał zarówno strukturą, jak i smakiem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jej powierzchni przygotować również coś słonego, wszystko w końcu zależy od naszych preferencji.

3 Replies to “Na co należy zwracać uwagę przy wyborze blachy do ciasta?”

  1. Ja dawniej nie wiedziałam, że to, z czego jest blacha ma znaczenie. Kupowałam pierwsze lepsze i tańsze. Każda wygląda tak koszmarnie, że aż strach patrzeć. Szybko pojawiła się rdza itp. No a jakby nie patrzeć, to ma to kontakt z żywnością. Zdecydowanie lepiej jest zapłacić więcej i mieć lepszej jakości blachy do ciasta.

  2. Blacha to wiadomo, musi być tak wykonana, żeby wypieki mogły zostać prawidłowo wypieczone i można było łatwo z blachy wyciągnąć ciasto. Tak samo z brzegami. Moja babcia ma swoją blachę do ciast i mimo starości, też świetnie się sprawdza.

  3. Dla mnie jakość blachy ma duże znaczenie, nie znoszę, gdy ciasto kruszy się i rozrywa, bo zbyt mocno przywarło do blachy.

Skomentuj Pączek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *