Ryż to produkt, który chętnie wybiera się przy przyrządzaniu różnych potraw. Dobrze współgra z dodatkiem mięs, warzyw i sosów, do tego na rynku można spotkać kilka jego rodzajów. Jak gotować ryż, by go nie rozgotować? Ile wody, soli, jak długo trzymać na ogniu? Czy rodzaj ryżu ma znaczenie?
Dlaczego warto jeść ryż?
Spożywanie ryżu jest zalecane przez dietetyków, jako że znajdują się w nim liczne składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście należy z tego korzystać rozważnie. Wiele będzie też zależało od rodzaju produktu, jako że różne odmiany ryżu mogą cechować się innymi wartościami odżywczymi. Uważa się między innymi, że tradycyjny biały ryż jest najmniej zdrowy, dlatego zazwyczaj zaleca się inne jego odmiany.
Jakie są rodzaje ryżu?
Najpowszechniej występującą odmianą ryżu, jest biały, który jednocześnie cechuje się najniższym wskaźnikiem wartości odżywczych. Na półkach sklepowych można spotkać jednak także inne typy tych produktów, jak choćby ryż arborio, basmati, jaśminowy, parboiled, brązowy, dziki, czarny czy do sushi. Każdy z nich ma inne wartości odżywcze, a także w nieco inny sposób się je gotuje.
Rodzaj ryżu, a sposób gotowania?
Wszystkie odmiany ryżu gotuje się w zasadzie w ten sam sposób, czyli wrzuca się je do lekko osolonego wrzątku. Jedynie co je odróżnia to czas gotowania i wygląda to tak:
- Ryż biały: 10 – 15 minut
- Ryż Arborio: 15 – 20 minut
- Ryż Basmati: 10 – 12 minut
- Ryż brązowy: 25 – 35 minut
- Ryż jaśminowy: 15 – 20 minut
- Ryż Parboiled: 12 – 18 minut
- Ryż dziki: 35 – 40 minut
- Ryż czarny: ok. 30 minut
- Ryż sushi: 15 minut
Ryż gotuje się pod przykryciem, ewentualnie z lekko uchyloną przykrywką. Po ugotowaniu produkt powinien być miękki i delikatny.
Ryż sypki czy w torebkach?
Do wyboru mamy dwie opcje, czyli ryż w foliowych torebkach jako sypki produkt. Obecnie znacznie częściej kupuje się woreczki, jako że mamy już odliczoną konkretną porcję produktu, przez co gotuje się go łatwiej i bez obaw, chociażby o przywarcie do dna garnka. Minusem może być fakt, iż w takim przypadku konieczne jest wlanie większej ilości wody, którą potem się wylewa, przez co traci się cenne składniki odżywcze. Dodatkowo woreczki zawsze mają tę samą wagę, co oznacza, że gotując, istnieje ryzyko, że zrobi się zbyt dużą ilość jedzenia, która potem ciężko zjeść. Ryż sypki umożliwia odmierzenie odpowiedniej porcji, z drugiej strony zawsze istnieje ryzyko wsypania za dużej ilości.
Poza tym sypkie produkty wymagają większego wysiłku i może dojść do przywarcia produktów do garnka, więcej jest też do sprzątania. Uważa się też, że woreczki z ryżu są szkodliwe, ponieważ zawierają składniki chorobotwórcze, które uwalniają się pod wpływem obróbki termicznej. Uznaje się też to za mało ekologiczne, ponieważ woreczki wykonane są z plastiku, który potem trzeba wyrzucić.
Ja nie umiem gotować ryżu. Dla mnie ani ten sypki, ani ten w torebkach się nie sprawdza. Pakowany zazwyczaj rozgotowuję. Z kolei kiedyś ten sypany spaliłam i razem z garnkiem musiałam wywalić. Podobno w thermomiksie się spoko ryż gotuje.
Ja zawsze najpierw wsypuje ryż i dolewam wody do wysokości wsypanej zawartości i czekam, aż ryż napęcznieje 😀 Ale bardziej zaskoczył mnie fakt, że jest tyle rodzajów ryżu i że się je gotuje w różnych odstępach czasu.