Pampuchy, parowańce, kluski na parze, skąd pochodzą, jak je przyrządzić?

jak przyrzadzic pampuchy

Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowią świetny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków z wody. Chociaż znane są pod różnymi nazwami, nie ulega wątpliwości, że chętnie zajadają się nimi dzieci i dorośli z różnych regionów Polski. To kluski na parze, znane również jako pampuchy. Sprawdź, skąd pochodzą i jak przygotowywać parowańce.

Skąd pochodzą pampuchy?

Pampuchy inaczej nazywane parowańcami lub kluskami na parze to elastyczne bułeczki z ciasta drożdżowego. Różne wersje tego dania są znane w całej Polsce, a wywodzi się ono z kuchni kujawsko-pomorskiej. Przygotowanie pysznych parowanców nie należy do skomplikowanych, tym bardziej że istnieje wiele możliwości podawania klusek na parterze zarówno na słodko, jak i na słono.

Jak zrobić parowańce?

Przepis na kluski na parze jest bardzo prosty. Domowej roboty pampuchy można przygotować ze składników, które znajdziesz w niemal każdej kuchni. Do przygotowania ciasta drożdżowego na puszyste parowańce potrzebne będą:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • 10 g drożdży,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli.

Zacznij od zrobienia rozczynu. Wymieszaj drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj 5 g mąki. Odstaw roztwór na bok na 10 minut. Następnie roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. Pozostałe składniki połącz w jedną masę. Dodaj masło i rozczyn do przygotowanego ciasta i pozwól mu wyrosnąć. Teraz zagnieć masę i rozwałkuj ją. Porcje ciasta możesz formować dłońmi, tworząc kulki lub wycinać fragmenty ciasta przy użyciu szklanki. Tak przygotowane pampuchy, należy pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Jak sama nazwa wskazuje, kluski na parze przygotowuje się przy użyciu gorącej pary. Umieść pampuchy na metalowym sitku lub ściereczce nad gotującą się wodą. Poczekaj aż parowańce staną się puszyste.

Jak podawać kluski na parze?

Kluski na parze można podawać zarówno w wersji bez dodatków w środku, jak i z nadzieniem. Jednym z najprostszych sposobów podawania pampuchów jest polanie ich roztopionym masłem i posyłanie odrobiną cukru. Świetnie smakują również z dodatkiem cynamonu. Dobrymi pomysłem jest również przygotowanie sosu śmietanowego lub jogurtowego i polanie nim klusek. Dosyć popularne są parowańce z jagodami lub parowańce z truskawkami. Możesz także zdecydować się na podanie pampuchów z nadzieniem z sera. Stanowią one idealny pomysł na słodki obiad dla dziecka, które jest niejadkiem.

Dobrym pomysłem jest również podanie klusek na parterze w wersji wytrawnej z mięsem i sosem. Świetnie smakują też z dodatkiem soczewicy, kapusty i grzybów. Można je podać jako dodatek do dań obiadowych zamiast ziemniaków.

Znane w całej Polsce kluski na parze smakują zarówno w zestawieniu ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego nic dziwnego, że są tak popularne w różnych regionach. Jeśli do tej pory nie próbowałeś parowanców, koniecznie musisz spróbować je przygotować.

3 Replies to “Pampuchy, parowańce, kluski na parze, skąd pochodzą, jak je przyrządzić?”

  1. Nie wiedziałam, że kluski na parze inaczej nazywają się pampuchy 🙂 ja parowańce uwielbiam z owocami w środku, np. jagodami lub truskawkami i polane owocowym koktajlem! Mniam!

  2. A ja zawsze myślałem, że kluski na parze to jest odmiana czeskich knedli… No podobne w sumie są 🙂

  3. Kluski na parze tylko na słodko. Nie wiem jak ktoś w ogóle może jeść parowańce inaczej 😀

Skomentuj Protazy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *