Szukając sposobów na odchudzanie, bardzo często sięga się po zmianę diety, która ma w tym pomóc. Jednym z często zalecanych sposobów przyrządzania posiłków, jest między innymi gotowanie potraw na parze. Czy służy to odchudzaniu? Jak bardzo może pomóc w zrzuceniu wagi?
Czy warto gotować na parze?
Gotowanie na parze to jedna z tych metod przyrządzania posiłków, która jest zalecana nie tylko przy odchudzaniu. Sposób ten ma wiele zalet, przede wszystkim umożliwia zachowanie wszystkich właściwości odżywczych gotowanych produktów, bez szkodliwych dodatków, np. w postaci soli czy tłuszczu. Wszystko zastępowane jest przez wodę, a konkretnie przez parę wodną, która sprawia, że potrawy stają się miękkie i smaczne. Nie tracą przy tym witamin i minerałów oraz nie wytwarzają się przy tym szkodliwe substancje.
Czy gotowanie na parze pomaga w odchudzaniu?
Odpowiednia dieta to podstawa, jeżeli chce się prowadzić zdrowy tryb życia i dotyczy to każdego z nas, nie tylko jeżeli chodzi o kwestie odchudzania. Jak wiadomo, to co jemy i jakiej jest to wartości, ma duży wpływ na nasz organizm. Gotowanie na parze ma wiele zalet, jeżeli chodzi o zachowanie niezbędnych dla naszego funkcjonowania właściwości odżywczych. Dzięki unikaniu tłuszczu i soli, cechuje się także niską kalorycznością, przy zachowaniu pełnego smaku i wartości. Potrawy są więc lekkostrawne i niskokaloryczne, co wspomaga odchudzanie.
Ile można schudnąć dzięki gotowaniu na parze?
Takich danych nie da się już jednoznacznie podać, jako ze wiele będzie zależało ogólnie od naszej diety i tego, co jemy na co dzień. W końcu nie tylko na potrawach na parze się żyje. Trzeba wziąć pod uwagę także inne posiłki, a także nasz tryb życia i codzienną aktywność. Należy pamiętać, że oprócz zdrowej diety, ważny jest także ruch, a codzienne ćwiczenia pomagają w odchudzaniu i wyrabianiu sylwetki. Warto więc pilnować kalorii i tego co zjada się jeszcze pomiędzy posiłkami głównymi. Liczy się zresztą nie tylko sposób gotowania, ale jakość produktów oraz ich ilość.
Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze jest bardzo proste i można to zrobić na kilka różnych sposobów. Najszybszą metoda jest elektryczny parowar, ale jeżeli go nie mamy, można wykorzystać do tego specjalne garnki z wkładkami w postaci koszyczków. Na dno garnka wlewa się odrobinę wody, tyle, by nie dotykała wkładu i samych potraw. Gotuje się na małym ogniu, a produkty muszą być równomiernie rozłożone na sitku. Powinno się to odbywać pod przykryciem, by para wodna mogła dobrze rozprowadzić się po całym naczyniu i by była możliwość utrzymania jednolitej temperatury. Niektóre zestawy garnków mają kilka poziomów, gotując więc różne produkty, warto wiedzieć, ile wynosi ich czas przyrządzania, a także czy ich smaki i aromaty ze sobą współgrają. Na samej górze zawsze należy kłaść te produkty, które gotują się najkrócej.
Nie dodaje się soli, ani innych przypraw, ale dla urozmaicenia smaku, możliwe jest dodawanie ziół, zarówno świeżych, jak i suszonych. Zazwyczaj daje się je bezpośrednio do wody, albo do specjalnie przygotowanych miejsc. Jeżeli chcemy posolić gotowane produkty, możemy zrobić to dopiero na talerzu.
Można schudnąć nie dzięki gotowaniu na parze, a dzięki deficytowi kalorycznemu! Choć na pewno tak jest zdrowiej i lepiej dla organizmu
Gotowanie na parze jest znacznie zdrowsze, a z dobrym sosem będzie też bardzo smaczne. Polecam zwłaszcza sos czosnkowy:)