Kluski na parze stwarzają wiele możliwości ich podawania i przygotowywania. Każdy może jeść puszyste parowańce z ulubionymi dodatkami i w taki sposób, który najbardziej odpowiada jego preferencjom smakowym. Szukasz pomysłów na podawanie pampuchów? Sprawdź, z czym je się kluski na parze.
- Kluski na parze z sosem z owoców
- Parowańce z sosem waniliowym
- Kluski na parze z jagodami
- Pampuchy z serem
- Kluski na parze z sosem mięsnym
- Parowańce z farszem z soczewicy
Kluski na parze z sosem z owoców
Tradycyjne kluski na parze mają formę puszystych bułeczek, które zwykle podaje się bez nadzienia. Danie to zyskało popularność jako słodka wersja obiadu lub deser, która przypadła do gustu zwłaszcza małym smakoszom. Z czym je się kluski na parze? Jedną z możliwości serwowania pampuchów jest polanie klusek sosem z owoców. Można wybrać dowolny ich rodzaj, by przygotować przepyszny sos, jednak chyba najbardziej popularne są parowańce z sosem truskawkowym, malinowym lub jagodowym.
Owoce z mrożonki należy w pierwszej kolejności odmrozić, a następnie zmiksować z dodatkiem jogurtu i cukru na gładką masę. Teraz wystarczy zrobić pampuchy z ciasta drożdżowego i odparować je przez około 10-15 minut tak, aby nie opadły. Polej pampuchy sosem owocowym i rozkoszuj się ich smakiem.
Parowańce z sosem waniliowym
Kluski na parze w tradycyjnej formie bez nadzienia można podawać z sosem waniliowym i cukrem. To jeden z najprostszych sposobów serwowania tego dania.
Kluski na parze z jagodami
Można również podawać pampuchy z nadzieniem. Alternatywę dla sosu owocowego stanowi farsz, jednak nie oznacza to, że kluski na parze z jagodami także nie mogą być polewane sosem.
Podczas formowania parowańców, dodaj do środka nadzienie z jagód, a powstaną przepyszne pampuchy. Możesz posypać je cukrem pudrem i cynamonem, polać roztopionym masłem lub z reszty owoców przygotować sos. W ten sposób powstanie smaczny obiad lub deser, którym będzie zajadała się cała rodzina.
Pampuchy z serem
Innym rodzajem farszu do parowańców jest ser. To jeden z tradycyjnych sposób podawania pampuchów na słodko. Możesz polać pampuchy z serem masłem i posypać cukrem. W ten sposób powstanie niezwykle proste i niedrogie danie.
Kluski na parze z sosem mięsnym
Z czym je się kluski na parze na słono? Jednym z pomysłów podawania parowców w wersji wytrawnej jest przygotowanie klusek na parze z sosem mięsnym. Najlepiej smakują one z gulaszem i kapustą lub startymi burakami. W zależności od preferencji smakowych tradycyjne pampuchy mogą mieć w środku mięsne nadzienie lub występować bez niego jako zamiennik ziemniaków albo innych dodatków obiadowych.
Parowańce z farszem z soczewicy
Parowańce z farszem z ugotowanej i zmielonej soczewicy stanowią kolejną propozycję podawania klusek na parze na słono. Możesz posypać takie kluski na parze podsmażaną cebulką lub polać roztopionym masłem, a taka potrawa może pozytywnie zaskoczyć domowników.
Istnieje bardzo wiele możliwości serwowania klusek na parze. Dla miłośników słodkich dań dobrym rozwiązaniem będą pampuchy z owocami — jagodami lub truskawkami — albo z serem. Świetnie smakują także tradycyjne parowańce polane masłem lub z sosem waniliowym. Natomiast dla miłośników słonych smaków stworzone są pampuchy z soczewicą lub gulaszem.
Ja uwielbiam jeść pampuchy z syropem malinowym, to mi w zupełności wystarcza 😀