Co zamawiać w restauracji, na wynos, z dowozem, aby zmniejszyć ryzyko koronawirusa?

Danie na talerzu

Koronawirus wymusił na nas zmianę nawyków, wiele osób decyduje się obecnie na zamawianie jedzenia z dowozem, od niedawna otwarto restauracje, w których pojawiły się szczegółowe wytyczne dla pracowników. Czy wirusem można zarazić się przez żywność? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia podczas spożywania posiłków w restauracji, przy odbiorze osobistym lub przy dowozie? Jakie potrawy bezpieczniej jeść podczas pandemii?

Co zamawiać w restauracji podczas epidemii?

Nie tej pory nie ma dowodów na to, by ktoś zaraził się koronawirusem przez jedzenie. Zaleca się jednak zachowanie środków ostrożności. Wszelkie drobnoustroje zazwyczaj giną podczas obróbki termicznej. Oznacza to, że lepiej zamawiać potrawy, które są pieczone, gotowane, smażone, grillowane itp. Ostrożność należy zachować, przebywając w samej restauracji. Ściągnięcie maseczki jest możliwe po zajęciu miejsca przy stole. Zrezygnowano z opcji samoobsługi, zamówienia są przyjmowane przez kelnerów, a stoliki regularnie są dezynfekowane. W każdej restauracji powinny być też dozowniki z płynem antybakteryjnym. Jeżeli chodzi o sposób płatności, lepiej wybrać metodę bezgotówkową, czyli kartą płatniczą.

Jedzenie na wynos – o czym pamiętać?

Wiele restauracji wprowadziło możliwość zakupu dań na wynos. Wcześniej można zamówić je online lub przez telefon. Pod lokal przychodzimy więc jedynie w celu odbioru jedzenia i ewentualnej płatności, jeśli nie zrobiliśmy tego przez internet. W tym przypadku należy zachować standardowe środki ostrożności, czyli unikać bliskiego kontaktu z ludźmi, zapakowane danie odebrać można w rękawiczkach, zalecane są płatności kartą. Zgodnie z sugestiami GIS, lepiej nie spożywać żywności „na ulicy”. Wirus może być obecny w powietrzu przez kilka godzin. Bezpieczniej jest więc odebrać jedzenie i zjeść je dopiero w domu.

Jedzenie z dowozem – na co uważać?

Decydując się na zakup jedzenia z dowozem, należy pamiętać o kilku kwestiach. Jedną z nich jest korzystanie z usług lokali, które się zna. Jeśli mamy ulubioną restaurację i wiemy, że są tam przestrzegane zasady higieny, w dodatku obsługa o tym zapewnia (np. publikując zdjęcia w mediach społecznościowych), nie musimy obawiać się o przygotowywanie takich potraw. Kucharze pracują obecnie w maseczkach, rękawiczkach jednorazowych, osoby chore nie są dopuszczane do gotowania i obsługi zamówień.

Warto też wybierać płatności online. To ograniczy kontakt z dostawcą do minimum. W wielu przypadkach osoba, która dowozi jedzenie, dzwoni do klienta i zostawia paczkę pod drzwiami, upewniając się oczywiście, że zostanie ona odebrana.

Jeśli chcemy mieć pewność, że dania są wolne od koronawirusa, zamawiajmy takie, które można podgrzać w domu. Jak już wspomnieliśmy, wysoka temperatura „zabija” wszelkie drobnoustroje.

Ostrożność należy zachować z opakowaniem na jedzenie. Odebrać paczkę lepiej w rękawiczkach. Danie warto od razu wyłożyć na talerz, a pudełko wyrzucić i dokładnie umyć ręce. Jeśli dostarczona potrawa już wystygła, należy ją podgrzać. Lepiej też zrezygnować z dołączonych sztućców na rzecz własnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *